Nem lesz több Tornádó Csehországban

Korcsmáros Gábor   ·   2023.07.26. 15:00
Panti

Az év végéig teljesen kivonja a ČD a 460-as sorozatú pantográfokat. Már csak Olmütz környékén cirkálnak. 

Az év végéig még egy élemedett korú járműtípus tűnik el végleg a menetrend szerinti közlekedésből. A Cseh Vasutak (ČD) a 460-as sorozatú, Pantográfokat (másik beceneve a Tornádó) teljesen kivonja a forgalomból 2023 végéig, helyüket az új RegioPanterek veszik át. A Pantográfokat 1974 és 1978 között gyártották a studénkai Tatra Vagonkában. Összesen negyvenhárom szerelvény készült belőlük. Csehországon kívül még Szlovákiában is közlekednek, itt azonban már csak elenyésző számban. Szlovákiában két üzemképes szerelvény jár a kelet-szlovákiai vasútvonalakon, Eperjes, Kassa és Tiszacsernyő között. 

A cseheknek nyolc üzemképes egységük maradt, ebből az aktuális forda szerint már csak hat szerelvény közlekedik menetrend szerint az ölmützi kerületben (Olomouc környéke). Az ostravai agglomerációból már teljesen eltűntek, mégpedig március végén. Ennek a vidéknek is ikonikus vasúti járművei voltak a Pantográfok, őket itt is a RegioPanterek váltottákki a forgalomból. A 460-as sorozatú vasúti jármű másik ragadványnevét, a Tornádót, a jellegzetes hangja miatt kapta, ami egy hangos porszívó zajára hasonlít. 

Az utolsó Pantográfok az Olomouc–Přerov–Hranice na Moravě–Vsetín, valamint az Olomouc–Prostějov–Nezamyslice vasútvonalon közlekednek még, innen fokozatosan kopnak majd ki, ahogyan érkeznek az új Sínpárducok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek