Online lakossági fórum hétfőn a Déli körvasút fejlesztéséről

iho/vasút   ·   2020.09.18. 09:00
00_deli_korvasut_forum

A vasútfejlesztés városi környezetben történik, így a tervezést irányító Budapest Fejlesztési Központ szeptember 21-én 17.00-kor a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel, valamint a XI. kerület Újbuda Önkormányzatával közösen online lakossági fórumot tart, ahol tájékoztatást ad a környéken élőknek a beruházás állásáról, a tervezett városfejlesztési elképzelések részleteiről, a közösségi tervezés menetrendjéről, és ahol az itt lakók is feltehetik a kérdéseiket.

A Déli körvasút bővítése a következő évtized egyik legjelentősebb vasútfejlesztése, amely valós alternatívát kínál az elővárosokban és a külső kerületekben élőknek az autózással szemben, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a most megépülő új megállóknak köszönhetően a vasút a városi közlekedés szerves részévé váljon. A Déli körvasút fejlesztése kapcsán megújulnak a vasútmenti zöldfelületek, és egy a Budaörsi úttól a Dunáig tartó zöldfolyosó jön majd létre.

Képernyőmentéseinket a cikk alján beágyazott videóból vettük

A Déli körvasút bővítésének a célja kettős:

  • ahhoz, hogy Budapesten a vasút valós alternatívát tudjon adni az egyéni közlekedéssel szemben, növelni kell a vonatok számát, amely a szűk keresztmetszetekben együtt jár a vágányok számának bővítésével – ezért épül a Déli összekötő vasúti híd harmadik hídszerkezete, és ezért kell beavatkozni a Kelenföldtől Ferencvárosig húzódó többi szakaszon is.
  • Mindemellett több olyan vasúti megállóra van szükség a fővárosban, amely átszállási kapcsolatot ad a vasút és a helyi közlekedés eszközei között.

A Déli körvasút fejlesztésének keretében három átszállópontot építenek:

  • Újbudán Nádorkertnél,
  • a pesti oldalon pedig a Közvágóhídnál
  • és a Népligetnél.

Ezek nélkül a fejlesztések nélkül a vasút nem volna képes a várost átszövő közlekedési hálózat szerves részeként működni.

A Déli körvasút fejlesztése elsősorban a Hamzsabégi, Sárbogárdi és Dombóvári utak környékén lakókat érinti. A Budapest Fejlesztési Központ célja, hogy az itt élőket a kivitelezés előrehaladásáról megfelelően tájékoztassa, és szeretnék a lakókat a lehető legjobban megvédeni a beruházás által okozott kényelmetlenségektől – ezért még a kivitelezés megkezdése előtt

  • zajvédő ablakokat szerelnek be,
  • a nagy zajjal járó munkák éjszaka megtiltják
  • és a felvonulási területet is minimalizálják.

A Hamzsabégi sétány területén tartósan csak a vasúti töltés alakul át, ám a kivitelezés időtartama alatt a sétány kisebb részét is igénybe kell venni. A BFK célja, hogy a környezetrendezés olyan komplex városi fejlesztésként valósuljon meg, amelynek köszönhetően a Budaörsi úttól a Dunáig tartó terület teljesen megújulhat. Ezzel együtt fontos, hogy meghallják az elővárosokból ingázók hangját, odafigyeljenek az ő igényeikre, és a főváros és térsége egészének érdekeire is.

Az online lakossági fórum Facebook-eseménye itt, a fórum weboldala itt érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek