Ötmillió autó Peking útjain

MTI   ·   2012.02.17. 14:16

Idén februárban már ötmillió autó futott Peking útjain – közölte a kínai főváros közlekedésrendészete pénteken.

A négymilliós határt 2009 decemberében jelentették, s a korábbi előrejelzések 2011 márciusára tették az egymilliós bővülés idejét. Ez azt jelenti, hogy a közlekedését tekintve amúgy is túlterhelt Peking 11 hónappal volt képes „hátráltatni” az ötmilliomodik rendszám bejegyzését.

A rendőrség úgy véli ennek a csökkenő kereslet mellett egyértelmű oka, hogy 2011 januárjától a fővárosban csak sorsoláson lehet rendszámhoz jutni, s ezzel a forgalmi engedélyek kiadásának korlátot szabnak. A tavalyi év kvótája 240 ezer darab volt, ami az egy évvel korábban kiadott rendszámoknak körülbelül az egyharmada. 2010-ben havonta 66 ezer új kérelmet fogadtak el.

Az éves kvóta figyelembevételével a kínai főváros útjaira a hatmilliomodik autót 2016-ra várják.

A pekingi városi közlekedést a nagyszámú autó drámaivá tette. A fővárosban a gépjárművek száma 1949-ben még mindössze 2300 volt, s 48 évre volt szükség ahhoz, hogy ez – 1997-re – egymillióra nőjön. A második millióhoz hat évre volt szükség, míg a harmadikhoz már mindössze három év elég volt. A negyedik milliót két év és hét hónap alatt érték el.

Tokiónak 12 évre volt szüksége ahhoz, hogy az autók számát tekintve a harmadikról a negyedik millióra jusson. Az egy autó által megtett napi távolság Pekingben átlagosan 45 kilométer, míg Tokióban 19, Londonban pedig 30. Országosan regisztrált autók száma Kínában 2011-ben meghaladta a 100 milliót; a városok között Peking a listavezető.

Kapcsolódó hírek

Közút Infrastruktúra

Újra van győztese az észak-erdélyi autópálya építésének, talán most már elkészül a hiányzó tizenhat kilométer Aranyosgyéresnél

MTI/iho   ·   2022.08.09. 17:20

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton.