Óvatos Airbus: hagyományos akkuk a 350-esben

MTI   ·   2013.02.15. 09:31
Az európai repülőgépgyártó Airbus elővigyázatosságból nem lítiumionos, hanem hagyományos, nikkel-kadmium elemeket rak készülő, új A350-es típusába azt követően, hogy a Boeing legújabb, 787-es repülőgépének akkumulátorai több alkalommal is kigyulladtak.

Az Airbus döntését csütörtökön közölte megrendelőivel. A társaság, amely az EADS-konzorcium tagja, eredetileg négy lítiumion akkumulátort tervezett beépíteni az A350-esbe. A nyárra esedékes első légi menetpróbák idején mindazonáltal továbbra is az újfajta, lítiumionos akkumulátorokkal repül majd az A350, csak a leszállított járművekbe telepítenek régi technológiájú elemeket.

Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy a döntés kevésbé az alkalmazott technológiával kapcsolatos aggodalmakat tükrözi, inkább azt a félelmet, hogy a Boeing típusához kapcsolódó vizsgálatok nyomán a szabályozók új előírásban rögzíthetik a lítiumionos elemek korlátozását vagy tiltását.

Az Airbus az idei nyárra tervezett első próbarepülések után a jövő év közepén már le is szállítaná a nagy hatótávolságú, széles törzsű típusának első példányait. A Boeing a 787 Dreamliner típus hibái ellenére jelezte elkötelezettségét, hogy kitart a hatékonyabb, modern technológia mellett.

Kapcsolódó hírek