Pörög a mozdonybérlési biznisz Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.11.11. 15:00
CDCargo_Vectron_CD

A személyszállító vasúttársaságok tehervasutaknak kölcsönözik parlagon fekvő mozdonyaikat.

A jelenlegi járványügyi szigorítások miatt bevezetett járatritkításoknak egyértelmű győztese a tehervasút. A tehervonatok most napközben is gyorsabban és gördülékenyebben haladnak, hiszen van elég szabad kapacitás a vasútvonalakon. A Cseh Vasutak például leányvállalatának, a ČD Cargónak kölcsönözte Siemens Vectron mozdonyait, amelyeket bérel. A lízingelés miatt ezeknek a gépeknek lehetőség szerint minél többet kell futniuk, hogy megérje őket üzemeltetni. Az intézkedés legalább decemberig lesz érvényben, addig sok tehervonat élén modern Vectronokat láthatunk majd tehervonatokon. A Cseh Vasutak két Vectront, a 193.289 és 295-ös pályaszámú mozdonyt kölcsönözte a Cargónak. Az első említett gép Ausztriában cirkál, a másik pedig belföldi fuvarokat vállal Nymburk és Cheb között.

A Regiojet is hasonló cipőben jár, ez a magánvasút is felajánlotta parlagon heverő mozdonyait a tehervasutaknak. A vasúti teherszállító vállalatoknak így nagyobb lehetősége van modern mozdonyokat kipróbálni. A CityRail például az elmúlt héten két szállítmány továbbítására is a Regiojet Traxx mozdonyát vette igénybe Ražice és Salzburg között. A Regiojet egyébként egyre inkább érdeklődik a tehervasúti üzletág iránt, a magánvasút a nemrég kihirdetett tolómozdony-tenderbe is jelentkezett. A tolószolgáltatásra kiírt versenypályázatra öt vasúti cég jelezte az érdeklődését. Arról van szó, hogy Kolín és Česká Třebová között a vasúti pálya modernizálása miatt a közeljövőben a tehervonatoknak kerülniük kell majd, mégpedig a sokkal nehezebb pályaviszonyokkal rendelkező fennsíkon át, Havlíčkův Brod állomás érintésével. Emiatt a tehervonatok végére egy segéd tolómozdonyt is kell majd csatolni.

A tehervasutaknak a gyérebben foglalt vasúti korridorok és a modern mozdonyok bérlési lehetősége éppen kapóra jön, hiszen a november az év egyik legerősebb hónapja a teherszállítási üzletágnak.    

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek