Škoda–Temsa-győzelem a fővárosi villanybusztenderen

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.08.27. 17:50
ECity

A Škoda Electric harmincöt euróval alacsonyabb ajánlatot tett egy villanybusz legyártására, mint az alulmaradt versenytárs.

A BKV által még 2021 márciusában kihirdetett nyolcvan, tisztán elektromos hajtású szóló busz – és hozzá a töltőinfrastruktúra – beszerzésére irányuló közbeszerzést a Škoda Electric nyerte. A gyártó a Škoda 36 BB (E’City) típusú járművel nyert, amelyet 532 ezer 816 euróért ajánlott. A versenypályázatra több gyártó is jelentkezett, végül csak egy versenytársa maradt a Škodának: az Omnibusz Hungária Kft. és a Daimler Truck AG által alkotott páros, ami az eCitaro modellel szállt versenybe – egy eCityrót 532 ezer 851 euróért kínált. A két ár közötti különbség tehát csupán 35 euró járművenként.

Az ár azonban nem az egyetlen értékelési szempont volt, a döntő szempont a garancia hosszúsága volt, amelyet a Škoda hosszabb időre vállalt. A Škoda 36 BB modell karosszériáját a törökországi Temsa vállalat gyártja majd, amely a Škodát is tulajdonló PPF Csoport tagja. A szerződést keretszerződés formájában írják majd alá, a BKV a járműveket fokozatosan, a pénzügyi kondíciójának megfelelően veszi majd át.

A Škoda Electric eddig tizennégy Škoda 36 BB villanybuszt szállított le a prágai kézlekedési vállalatnak (DPP), és nemrég telt el hat hónap a forgalomba helyezésük óta. A kétpólusú töltőrendszerrel felszerelt járműveknél azonban még mindig számos probléma, gyermekbetegség merül fel. Sőt, a statisztikák szerint a tizennégy járműből csak három–négy cirkál a prágai tömegközlekedési hálózaton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek