Szintetikus üzemanyagot tesztel a ČD

Korcsmáros Gábor   ·   2024.08.30. 09:00
VHA8050

Kiderült, hogy a használt sütőolajból és zsírból nyert biodízel környezetbarát. 

A Cseh Vasutak hidrogénezett növényi olajon alapuló, fenntartható biokomponens-tartalmú dízelüzemanyagot tesztel. A múlt héten a Velimi Tesztpályán próbálták ki ezt a bioüzemanyagot a Pesa által gyártott, új 847-es sorozatú RegioFox motorvonatokban.

Egyelőre még csak tesztüzemben használják a külömleges biodízelt, de ha beválik, 2025-től akár mindennapossá válhat a használata. A tesztüzem hivatalos partnere a lengyel Orlen Unipetrol, amely a pardubicei gyárából származó, egyébként hulladék szénhidrogénszármazékok szolgáltatja a Cseh Vasutaknak. A projekt további partnerei a Cseh Műszaki Egyetem (ČVUT) és a Pesa lengyel járműgyártó. Amennyiben a próbaüzem sikeres lesz, akkor a bioösszetevőt is tartalmazó üzemanyag akár több tíz százalékkal is csökkentheti a károsanyag-kibocsátást a jövőben.

A 847-es sorozat az elkövetkező években jelentősen átalakítja a regionális közlekedés képét Csehországban. A ČD tervei szerint a következőképpen alakul az új járművek szétosztása:

  • tíz a közép-csehországi régióba,
  • hét-hét a dél-csehországi és
  • a pardubicei régióba,
  • kilenc pedig a Vysočina régióba,
  • egy harminchárom járműves opció lehívása pedig Hradec Králové környékére kerül.
  • A legutóbb megrendelt tíz egység pedig a pilseni régióba kerül.

A Cseh Vasutak tehát a keretszerződésben szereplő százhatvan járműből hetvenhatot már biztosan átvesz.

Fotók: České dráhy

Egy motorvonat egység ára 90 millió korona (1 milliárd 485 millió forint), már gyárilag beszerelik az ETCS vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti egységét. Világos, tágas, ergonomikus kialakítású ülésekkel ellátott modern utastér várja az utasokat, lesz bennük wifi, konnektorok, USB csatlakozók, valós idejű utastájékoztató rendszer, LCD kijelzők is. A vonatok akadálymentesítettek lesznek, lesz bennük többcélú tér is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek