Tanfolyam után vízfolyam

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.05. 21:15
kiskep

A jól felszerelt, korszerű cseh EC-szerelvényeket nem kell bemutatni. A tekintélyt parancsoló, pedáns vonatösszeállítású járatokat nemcsak a 70-es vonalon láthatjuk, és próbálhatjuk ki, hanem Pécs és Záhony felé is. Biztos, hogy néhányuk már jól ismeri a Bdmpee sorozatú többcélú térrel ellátott termes kocsit. Korszerű, légkondicionált, kerékpárok szállítására is alkalmas, (még) tiszta, rendezett belsejű, függönyök is lógnak az ablakok mellett, s még sorolhatnám. A WC is szép, zárt rendszerű, s a mosdó is a helyén van. Viszont a kézmosási kézikönyvet mintha elfelejtették volna kifüggeszteni a tükör mellé.

Melyiket a három közül?<br>(fotók: a szerző)

Az ember a mosdóban ugye kezet mos. Na itt csak mosna, mindaddig, amíg meg nem fejti a fejtörőt, amit a cseh konstruktórök beleépítettek ebbe a kocsiba. Nézzék csak a képet! Három piktogram díszeleg a mosdó fölött. Manapság sok minden érzékelővel indítható. Gondolnánk tehát, hogy ha nincs vízszabályozó, akkor odatartjuk a kezünket a leglogikusabbnak tűnő piktogram alá. Melyik is lesz az? A jobb szélső? Nem. A víz nem jön (pedig az ott vízcsepp is lehet). A nagy piros körben áthúzott poharas piktogramot mindenki elkerüli, mivel tiltást indikál. A csap alá tartott kéz nem segít, a víz nem jön. A jobb szélső piktogram pedig már a kézszárítót jelöli. De mit szárítsunk a víztelen kezünkön? Azért én kipróbáltam, s nini, az sem működött. Ekkor ugrott be: keresni kell nyomógombot. Ezek általában kitüremkedő elemek, merthogy be kell őket nyomni. Na a cseh kocsiban nem. A sima piktogramfelületen található, de nem látható, mivel bemélyed, ha megnyomjuk. Úgymond tapogatózunk a sötétben. Aki a tiltó, pirossal áthúzott, középső piktogramra tippelt, az nyert. Annak a közepét kell benyomni, s elindul a víz. Ugyanez érvényes a többi funkció használatához is. Tehát van víz, van szappan, s a kézszárító is működik, csak rá kell jönni, hogy hogyan.

A Bdmpee-kocsi beltere

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek