Tarlós le akarta fokozni Vitézyt

iho/közút   ·   2012.09.18. 11:30
IMG_4610__400

A múlt heti fővárosi közgyűlés előtt szerdán délután zárt ajtók mögött tartott találkozón kiderült, hogy minden korábbinál jobban elmélyült a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti ellentét.

Az elmérgesedett összecsapás előzménye az volt, hogy a BKK-t vezető Vitézy Dávid jelzést kapott arról, hogy a főpolgármester meneszteni akarja – számolt be az esetről az Index.

A Fidesz politikusainak fellépéséből szerdára, a frakcióülés kezdetére Tarlós számára is világosság válhatott, hogy Vitézynek a helyén kell maradnia.

Az Origo információi szerint azonban más okai is lehettek Tarlós István tervének. A Fővárosi Önkormányzat ellenőrei ugyanis belső jelentést készítettek a BKK működéséről, amelynek során több szabálytalanságra is fény derült. A jelentés nyár eleje óta megvan, de még nem terjesztették a fővárosi közgyűlés elé. A felsorolt szabálytalanságoknak viszont közük lehet ahhoz, hogy Tarlós István megpróbálta lefokozni a BKK-t vezető Vitézy Dávidot.

A jelentés megállapítja, hogy 2011-ben 37,1 millió forintot költött a BKK ügyvédi megbízásokra és jogi, közjegyzői szolgáltatásokra, holott a cég jogi igazgatósága „megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkezik”. A jelentés szerint a megállapodások alapján történt kifizetések „teljesítési igazolásai részben indokolatlan feladatellátást mutatnak.” A fővárosi ellenőrök hozzáteszik, hogy ez a szerződéskötési gyakorlat kockázatos. A BKK erre úgy reagált: „A jelentés valóban felhívta a figyelmet az ügyvédi irodákkal történő szerződéskötés kockázatos voltára, azonban meg vagyunk győződve arról, hogy a 2010 ősze és 2012 tavasza közötti feladataink olyan egyedi és rendkívül speciális szakértelmet igénylő feladatok, melyekre nem célszerű, gazdaságos állandó jelleggel főállásban speciális szakértelemmel bíró jogi munkatársat foglalkoztatni”.

A jelentésben konkrét példák is szerepelnek erről a kockázatos gyakorlatról. Előfordult például, hogy a BKK érintett szervezeti egységeinek „tudta nélkül látnak el ügyvédi irodák feladatokat”. A dokumentumban szerepel például, hogy a Kovács Kond ügyvédi irodával 585 ezer forintért kötött szerződést a BKK a belső ellenőrzési és juttatási szabályzatának véleményezéséről, de erről a területi felelősök, az érintett osztályvezetők nem is tudtak. „Ezáltal nem hasznosul a megadott vélemény, és a kifizetés indokolatlanná válik” - állapítja meg a jelentés. A BKK szerint „vannak olyan jogi feladatok, amelyek csak közvetetten kapcsolódnak a szakmai feladatot ellátók munkájához, ezért a kialakítandó jogi álláspont nem igényli a szakterület egyenkénti bevonását a jogalkotói munkába”.

Tarlós István elgondolkodott<br>(fotók: Vörös Attila)

Három esetben azt kifogásolták az ellenőrök, hogy az eredeti számlák elvesztek, ezért azokat késve rögzítették a könyvekben. A BKK szerint viszont az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolatok alapján fizettek, és „ilyen eset bármely társaságnál előfordulhat, a számla a szállítónál, a postai küldés során vagy akár a vevőnél is eltűnhet”.

Emellett az ellenőrök olyan kifizetéseket is találtak, „amelyekhez tartozó szerződések nem szerepeltek a bemutatott szerződés-nyilvántartásban”, illetve az ellenőrök olyan szerződésre is rábukkantak, amelyeknél „sem a megbízás tárgyából, sem a teljesítésigazolásból nem derül ki a konkrét feladatvégzés”. A BKK szerint azonban „a BKK a teljesítésigazolások mellékleteként követeli meg a részletes feladatleírást és nem annak részeként. Az ügyvédeket például óránkénti feladatkimutatásra kötelezzük.”

Az ellenőrök más területen is találtak hiányosságokat, például az üzemanyag-vásárlásnál. A BKK-sok ugyanis úgy vásároltak benzint az üzemanyagkártyára, hogy a bizonylatokon nem töltötték ki, hogy ki vett benzint, milyen rendszámú autóba és milyen kilométerállásnál. Az ellenőrök szerint ezek a hiányosságok „kockázatot hordoznak, mert visszaélésre adnak lehetőséget”. Mivel a BKK véleményezhette a dokumentumot, lábjegyzetben a cég jelzi, hogy új szabályozást készítenek, amely „kezelni fogja a jelentésben leírtakat”.

Egy másik esetben egy 34 ezer forintos éttermi számla kifizetését kifogásolták az ellenőrök. A jelentés szerint ugyanis egy munkatárs nem a cég hitelkártyájával fogyasztott, és utólag a pénztárból elkérte az összeget. „A dokumentumon BKV Zrt. üzleti megbeszélés szerepel, aláírás azonban nem található az igazoláson” - állapítják meg az ellenőrök.

A belső vizsgálat több általános problémát is feltárt a BKK működésében. A jelentés szerint ugyan figyelembe vették és tekintettel voltak rá, hogy a 2010-ben alapított BKK szervezete még kialakulatlan, és a szabályai ennek megfelelően folyamatosan változnak, mégis több hiányosságot találtak. Az ellenőrzés szerint a pénzkezelési gyakorlat problémás volt, néha ugyanaz volt az utalványozó, mint aki ellenőrizte a pénztárt, ez pedig összeférhetetlen. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a pénzügyi igazgató érkezése után sok szempontból javult a helyzet.

A BKK szerint nem rendkívüli, hogy egy céget átvizsgál a fővárosi önkormányzat, jelenleg például a BKV-t ellenőrzik. A BKK a következményekről azt mondta, hogy készült egy „intézkedési terv”, amelynek alapján felülvizsgálják a szabályokat. A cég hozzátette: „a jelentés javaslatai nem tartalmaztak a szerződések felbontására és személyi konzekvenciák levonására vonatkozó kötelezettséget a BKK számára, így ilyen nem is történt”.

Az Origo megkereste a Fővárosi Önkormányzatot is, hogy milyen következményei lesznek a jelentés megállapításainak, de Szűcs-Somlyó Mária sajtófőnök, aki nem cáfolta a jelentés létezését, későbbre ígért részletes választ. Egy városházi forrás szerint a jelentés is „szerepet játszott” abban, hogy Tarlós le akarta váltani Vitézy Dávidot a BKK éléről. A Fidesz-frakció azonban megvédte Vitézyt, így a vezérigazgató a helyén maradt. A főpolgármester korábban az Indexnek annyit mondott a leváltás tervéről, hogy szerinte „Vitézynek a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója”, ezért jó ötletnek tűnt számára a BKK-nál a szakmai és a vezetői pozíció ideiglenes szétválasztása.

Felvetődött például, hogy Vitézy általános vezérigazgató-helyettes legyen, széles szakmai szabadsággal. A BKK nem lát összefüggést Vitézy leváltásának terve és a jelentés között, mert a dokumentum nyár elején készült el, és egy helyen az szerepel benne, hogy „a BKK-nál a vezetői, irányítói kontrollrendszerek kiépítése és működtetése megfelelő”.

Vitézy Dávid mégsem lesz a saját helyettese

Kapcsolódó hírek