Tíz Vectront vásárol a ČD

Korcsmáros Gábor   ·   2024.05.08. 17:10
SV

A mozdonyokat eddig az RSL társaságtól bérelték. A vásárlásnak köszönhetően kivonhatják a forgalomból az 1978-ban gyártott Banánokat. 

Lízingelés helyett inkább a vásárlás mellett döntött a Cseh Vasutak tíz Siemens Vectron villamos mozdony esetében. A ČD már évek óta bérel korszerű Vectron mozdonyokat a Rolling Stock Lease (RSL) vállalattól. A mozdonybérlési keretszerződés összesen ötven korszerű gépre vonatkozik, egészen 2031-ig. A kontingens utolsó példányait még az idén használatba veheti a vasúttársaság. Ezen kívül tíz másik Vectront is bérel a Cseh Vasutak, ezeket a European Locomotive Leasing Group (ELL) vállalattól, egészen 2027-ig. 

A Cseh Vasutaknak eddig egyetlen saját tulajdonában lévő Vectronja van, amit a Velim melletti tesztpályán is használnak különböző tesztelések céljából. A vasúttársaság vezetősége most először döntött a lízing helyett a vásárlás mellett. A tíz Vectront az RSL-től bérelt ötvenes kontingensből veszik meg. A vásárlásnak köszönhetően a ČD ki tudja vonni a forgalomból az egyik legkorosabb villamos mozdonyait, a 150.2-es, illetve a 151-es sorozatú egyáramnemű Banánokat, amiket még 1978-ban gyártottak. 
 

Figyelemre méltó gördülőállomány-flotta fiatalítás tapasztalható a Cseh Vasutaknál, hiszen a most bejelentett tíz Vectron megvásárlása mellett további ötven Siemens Vectron mozdonyt vásárolnak 230 kilométer/óra maximális sebességű konfigurációban közvetlenül a gyártótól, és ezek leszállítását 2025 végére tervezik. Az új villamos mozdonyok beszerzésével a ČD készen áll a 2025-ben tervezett ETCS-felügyelet alatti közlekedésre a legforgalmasabb vasúti korridorokon, és egyben a 200 kilométer/órás maximális sebesség bevezetésére is egyes csehországi vasútvonalakon. A cseh Vectronokat hazánkban a Hungária EC vonaton, illetve az egyik Metropolitan vonatpáron láthatjuk napi szinten a váci oldalban. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek