Tízzel kevesebb...

Károly Szabolcs   ·   2023.07.31. 18:00
bzmot_nogradszakal

Újabb szomorú nap a magyar vasút történelmében: 2023. július 31-ével tíz vasútvonal egy részén vagy egészén áll le a menetrend szerinti személyszállítás. In memoriam.

A MÁV–Volán-csoport augusztus elsejével tíz mellékvonalon hajt végre „közlekedésimód-váltást”, egyrészt az egyre krónikusabb személyzethiány, másrészt az egyre inkább kiöregedő, a folyamatos állami alulfinanszírozottság miatt is minimális karbantartástól szenvedő Bz-szerelvények állapota okán. A módváltással a MÁV-Start személyzetet és járműveket igyekszik átcsoportosítani olyan vonalakra, ahol sürgősen szükség van rájuk – igaz, a motorkocsikból (bár tíz módváltott vonalról van szó) mindössze négyet–ötöt tud felszabadítani. Ezen vasútvonalak többségének a sorsa gyakorlatilag már korábban megpecsételődött: a látszatmenetrend, a semmire sem jó napi két pár vonat eltántorította az utasokat a vasúttól. 

A módváltás értelmében a személyvonatok helyett – elvileg – alacsonypadlós, klimatizált autóbuszok állnak forgalomba az alábbi vonalakon:

  • 38-as számú Somogyszob–Nagyatád;
  • 47-es (Dombóvár–)Godisa–Komló;
  • 78b  Balassagyarmat–Ipolytarnóc;
  • 89-es (Miskolc–)Nyékládháza–Tiszaújváros;
  • 98b Abaújszántó–Hidasnémeti;
  • 103-as Karcag–Tiszafüred;
  • 114-es (Mátészalka–)Kocsord alsó–Csenger;
  • 121-es Mezőhegyes–Újszeged;
  • 125a Mezőhegyes–Battonya;
  • 146b Lakitelek–Kunszentmárton.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vonatpótló buszjáratokra csak elővételben (végállomások jegypénztára, mobilapp, online az Elvirán) válthatók jegyek, a buszok fedélzetén nem!

A buszok menetrendjeit ide kattintva, pdf formátumban érhetik el.

A feketelistás vicinálisok közül több esetében csak a személyszállítás áll le, a tehervonatok továbbra is koptatni fogják a síneket, így ezeken a jövőben gyakorlatilag egy tollvonással vissza lehetne állítani az ablakos vonatokat.

Már csak a teherek terepe

Ezek közül elsőrangú a 89-es, melyen a Mol tiszaújvárosi üzeme (Mol Petrolkémia Zrt., a korábbi Tiszai Vegyi Kombinát – TVK) fontos árufuvarozási célállomás, így jelentős teherforgalmat kezel a vonal, ráadásul villamosított is! A 89-esen az utóbbi hónapokban ütemes menetrend mellett napi tíz pár vonat közlekedett, ezekből kilenc Miskolc és Tiszaújváros között, alapvetően Ganz-motorvonattal (414, ex BDVmot), azok híján Bz-motorral kiadva.

A tiszaújvárosi vonal sorsa közel sem reménytelen, jelentős teherforgalmat kezel, bár az utasforgalma a szinte számolhatatlan buszjáratnak köszönhetően alacsony (fotó: Tóth Pál)

Az útvonalon komoly versenytársa a vonatoknak az autóbuszos ágazat: munkanapokon körülbelül hatvan(!) buszjárat vehető igénybe mindkét irányban, viszont amíg a gumikerekűek többsége negyven–ötven perc alatt teszi meg a távot, a vonatoknak csak 32 perc kell – igaz, a buszok a miskolci belvároshoz közelebb fekvő autóbuszállomásnál teszik le az embert, míg a vonatozóknak nagy eséllyel igénybe kell venni a helyi tömegközlekedést a Tiszai pályaudvartól. A módváltó buszok (tíz pár) menettartama 49 perc lesz.

A nógrádi péage-vonal

A 41 kilométer hosszú 78b vonal is elsősorban a teherforgalom számára fontos. Az 1950-ben aláírt magyar–csehszlovák államközi szerződés garantálja, hogy a szlovákok korridorvonalként (úgynevezett péage-vonal) használhatják Nagykürtös és Kishalom elérésében a 78-as vonal Nógrádszakál–Ipolytarnóc szakaszát, amelyet idén júniusban több helyen is alámostak a heves felhőszakadások következtében kialakult villámárvizek. Ráadásul a szlovák közlekedési minisztériummal is tárgyalások zajlanak annak érdekében, hogy Balassagyarmat és Losonc között újra közvetlen vonatok közlekedhessenek. Habár a pálya helyrehozatala július 31-ével befejeződik, és másnap már mehetnébnek rajta a vonatok, a személyforgalom már nem tér vissza rá… Bízzunk a szlovákokban… (Tudomásunk szerint a héten a Kárpát Vasút egyik Nohabja anyagol majd a vonalon...)

A 78-as felső részén az áradást megelőzően napi négy pár vonat közlekedett. A pótlóbuszok száma is négy pár marad, a menettartam az eddigi hetven percről hatvanra csökken. Ráadásul „A legbátrabb város” és a szlovák–magyar határon, az Ipoly mentén fekvő község között nem is létezik menetrend szerinti közvetlen buszjárat, egy átszállással hetven–százhúsz perc a menetidő.

Plusz minimum negyed óra Komlóról

Habár a komlói, 47-es vonal a tavaly decemberben életbe lépett menetrenddel hat pár közvetlen dombóvári vonatot, így egy átszállással fővárosi elérést nyújt és egyre magasabb utasszámokat is produkált az elmúlt hónapokban, mégis a halállistára került. A vonalon – a 78-ashoz és a 89-eshez hasonlóan – a teherforgalom megmarad: a komlói vasútállomáson időnként követ rakodnak. Vagyis lényegében csak az eddig pendliző Bz jegyvizsgálóját és mozdonyvezetőjét lehet máshová vezényelni.

A személyvonatok 44–57 perces menetideje helyett mostantól sokkal többet, 69 percet lehet majd utazni a hat pár busszal. Ráadásul közvetlen buszjáratból is csak két pár elérhető a Volánbusz menetrendjében, 36 vagy 54 kilométeres távval, 54 és 118 perc közötti perces menetidővel. Ezen felül több járat létezik magyarszéki, sásdi, mánfai átszállással, egy óra körüli menetidővel – és magasabb jegyköltséggel.

Komló a folyamatosan javuló vasúti kapcsolatok helyett hosszabb buszozást kap (fotó: Vörös Attila)

A jobb sorsra érdemes 103-as

A Karcagtól a Tisza-tó partjáig, Tiszafüredig elnyúló vasúti pálya forgalmát március közepétől ősz közepéig a turizmus dobja fel, sokan kerékpárt is visznek magukkal – ezt az opciót mostantól elfelejthetik vagy a vonatozás helyett is tekerhetnek majd. A 103-as szezonon kívül mindössze két vonatpárt kínált, szezonban pedig négyet, 57 perces menetidővel. Busszal ugyanezt a négy-négy járatot lehet majd használni, és 58 percet kell majd utazni a 45 kilométeren. Bőven lenne fejlesztési lehetőség a vasútban…

Aki a Volánbusz-járatokra szavaz, annak munkanapokon jelenleg nyolc közvetlen és további hat egy átszállásos lehetőség áll rendelkezésre, előbbi esetben 55–83 percbe telik a 42–45 kilométer, tiszaszentimrei vagy kunmadarasi átszállás esetén pedig 68–94 perces az út.

Pusztakettős megállóhelye kisebb vasúti múzeum: a selejtezett M41 2213-as Csörgő orra, egy hajtány és az A21 011-es kis dízelmozdony is ki van állítva (fotó: Tóth Pál)

Boldogtalan Boldogkői vár

A Szerencstől a szlovák határnál található Hidasnémetiig vezető 98-as vonal felső szakaszát is elsősorban a turizmus mozgatja: a zempléni hegyvidék számos kirándulót vonz a térségbe, a Bz-re pedig még a biciklit is fel lehet pakolni! A harminc kilométeres Abaújszántó–Hidasnémeti rész alapmenetrendje napi három pár vonatot kínál, 46 perces menettartammal, ez áprilistól május végéig, valamint szeptembertől október végéig hétvégenként, nyáron pedig minden nap plusz két párral bővül. A módváltó buszok ugyanezt a szisztémát fogják követni, a menetidő 41 perc lesz – a kerékpárokat viszont ezekre sem lehet majd feltenni.

Vadregényes zempléni tájakon kanyarog a Bz a 98-as felső részén – sajnos a településektől nagyrészt távol (fotó: Tóth Pál)

A Volán-járatokból Abaújszántóról Hidasnémetibe munkanapokon nyolc, ellenkező irányban hét indul, melyek a 29–32 kilométert 51–111 perc alatt teszik meg.

A vonatpótlás királya

A 41-es fővonalon található somogyszobi vasútállomást Nagyatáddal összekötő, egy mindössze kilenc kilométeres állomásközből álló 38-as vonalra az elmúlt hónapokban kevésszer jutott üzemképes motorkocsi, így az utasok már megbarátkozhattak a helyettesítő buszokkal. A rövidke zsákvonal naponta 13 (munkanapokon 16) vonatpár állt rendelkezésre, 13 perces menetidővel, a buszoknak 14 percbe telik majd megtenni a távot.

Itt ráadásul a buszos ágazat nincs nyeregben: munkanapokon mindössze öt járatpár közlekedik, a buszok a 9,7 kilométert 13–28 perc alatt tudják le.

Az utolsó üzemnapon, július 31-én is szép számmal vették igénybe a nagyatádi vonatokat (fotó: Vörös Attila)

A személyforgalom leállítása ellenére Nagyatádon is zajlik időként gabonarakodás, így a személyzetspórolás egészen minimális.

Még jobban leszakadó Szabolcs

Az elhanyagolt északkelet-magyarországi vonalak közé tartozó Mátészalka–Csenger viszonylat 25 kilométeres Kocsord alsó és Csenger közötti szakaszán áll le most a forgalom – Kocsord alsótól a 113-as vonalon, Fehérgyarmat és tovább Zajta felé még megmarad a vasút, a vonal zajtai végének sorsával kapcsolatban viszont nem vennénk mérget.

A 114-esen munkanapokon egy kora reggeli (Csengerről visszaindulva egészen Debrecenig!) és egy délutáni vonatpár járt, szombatonként egy dél körüli és egy délutáni vonatpárt, vasárnap pedig egy délelőtti és egy délutáni járatpárt lehetett igénybe venni, szinte mindegyiket 51 perces menettartammal – a helyettesítő buszok ettől egy perccel tovább fognak közlekedni.

Mátészalka és Csenger (itt éppen most pofozták kia a felvételi épületet) között munkanapokon jelenleg 18 pár Volán-buszjárat áll rendelkezésre, 34–44 kilométeres távokkal, a menettartamok 49 és 75 perc között váltakoznak.

A híd túl messze van…

A 121-es számú Békéscsaba–Újszeged vonal kardinális problémája az 1944-ben felrobbantott szegedi Tisza-híd hiánya: a vasúti pálya azóta nem ér el Szeged szívébe, csonkán árválkodik az újszegedi állomáson, amely az elmúlt évek során részben korszerűsödött (például új esőbeállókat és kerékpártárolókat alakítottak ki). Az egykori állomásépület egyre romosabb, néhány éve egy része kiégett, Mezőhegyes és Újszeged között jó ideje mindössze napi két pár vonat közlekedik.

Az újszegedi vonal sajnos a "semmibe" vezet a csongrádi vármegyeszékhelyen, pedig a város szívébe egy híddal bekötve jelentős potenciállal rendelkezne (fotó: Tóth Pál)

A 66 kilométer hosszú újszegedi oldal 103 perces menetidőt kínált, a két pár busz ennél tíz perccel fog rövidebbet. Ezzel szemben jelenleg munkanapokon tizenkét pár Volán-járat érhető el Szeged és Mezőhegyes között, járattól függően 65–79 kilométeres távokkal, 82–125 perces menetidőkkel.

Battonya vasúti Trianonja

Az egykor Aradig érő, Trianon által kettévágott battonyai vonal (125-ös) elveszítésével az eddigi négy irányból csak kettő marad Mezőhegyesnek. A 18 kilométeres pálya eddig sem a menetrendjéről volt híres: egy kora reggeli és egy késő esti járatpárral lehetett utazni, 31 perces menetidővel. A két-két pótlóbusz augusztus elsejétől ezt 28 perc alatt fogja letudni.

Volán-buszokból munkanapokon tizenkét pár elérhető, ezek Mezőhegyes és Battonya közötti 17 kilométert 18–42 perc alatt teljesítik.

Ahol több a fű, mint a talpfa

A leállításra ítélt tíz vonal legreménytelenebbike minden bizonnyal a 146-os Lakitelek és Kunszentmárton közötti, Tiszaugnál vasúti híddal is alátámasztott, fotóriporterünk által is feltérképezett része, ahol a hullámos, földútszerű pályán sokszor szinte bozótharcot vívnak a természettel a vonatok, hússzal–harminccal döcögve. A menetrend gyakorlatilag értelmetlen: míg Kunszentmártonról Lakitelekre egy reggeli és két délutáni vonattal lehetett eddig eljutni, ellenkező irányban nincs reggeli opció: csak két délutáni járat áll rendelkezésre. Egy járatpár ráadásul Szentesről ment végig Kiskunfélegyházáig és vice versa. A vonatok a 29 kilométert 52 perc alatt tették meg eddig, a buszoknak ehhez öttel kevesebb fog kelleni.

Ez a vonat elment – a pályaállapotokat elnézve pedig könnyen lehet, hogy a 146-os vonal keleti felén örökre... (fotó: Vörös Attila)

Menetrend szerinti buszból munkanapokon tizenöt párral lehet utazni, amelyek a 26–32 kilométert 35–62 perc (többnyire 35–38) alatt abszolválják.

Sajnos erős a gyanúnk, hogy ez a tízes lista hamarosan tovább fog bővülni…

(Nyitóképünkön a 117 168-as Bz-motorkocsi Nógrádszakáll állomáson. Vajon jár majd még valaha személyvonat a 78-as vonal felső részén, amelyen megfelelő szándék esetén akár szlovák–magyar interregionális vasúti kapcsolatokat is létre lehetne hozni? Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek