Új intermodális vasúti szolgáltatás a CMA CGM-nél

iho/vasút   ·   2022.07.14. 15:00
cmacgm_kontenervonat

A globális konténerszállító vállalat vonatai augusztus 11-étől közlekednek a görögországi Szaloniki kikötője és a szerbiai Niš között.

A hetente egyszer induló fuvarok szerbiai végpontja a nemrégiben létrehozott MBOX Terminal lesz. A létesítmény vezérigazgatója, Dejan Nikolic a LinkedIn-en arról írt: a Szaloniki és az MBOX Terminal közötti vasúti szolgáltatás hamarosan elindul.

A CMA CGM szerint az új intermodális megoldás a Szerbia délkeleti részén fekvő Niš dinamikus ipari és kereskedelmi környékét szolgálja majd ki. A francia vállalat blokkvonatai járatonként ötven TEU (húsz láb hosszú konténer) kapacitást fognak kínálni. A szerelvények két és fél nap alatt teszik majd meg a körülbelül négyszáz kilométeres utat. A távolságnak köszönhetően a görög kikötő ideális célpont a gyors és nagy gyakoriságú kapcsolatok előtt. A fejlesztéssel a város még inkább megnyílik majd a világ előtt, mivel a szaloniki kikötőben nyolc tengeri fuvarszolgáltatás fog rendelkezésre állni. Nišnek már jelenleg is van tengeri hozzáférése: a kínai Cosco a horvátországi Fiumée (Rijeka) kikötőjével köti össze a szerb várost.

Nikolic első tervei között szerepelt már a terminál megépítése előtt is a niši MBOX Terminal óceáni szállítási vonalakkal való összekapcsolása, elsősorban a szaloniki és a szintén görögországi pireuszi kikötőkkel. A szakember tavaly úgy nyilatkozott, hogy a terminál új kaput akar kínálni a szerbiai és a regionális piacokon megjelenő új tengeri fuvarozóinak.

Az MBox Terminal arra számít, hogy a Szerbiában már nagy tradíciókkal bíró fiumei és bari kikötőkön, valamint tengeri fuvarozókon felül a görög és török kikötők fuvarozói is becsatlakoznak, ezért is hozzák létre a Szalonikibe közlekedő dedikált blokkvonatok-szolgáltatást – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek