Újabb Kína–Európa fuvar válik menetrendszerűvé

iho/vasút   ·   2022.01.11. 15:00
parizs_hszian_teher

A Hsziant a Párizs délkeleti részén fekvő valentoni terminállal összekötő szolgáltatás februártól irányonként már heti rendszerességgel közlekedik.

Az Új Selyemúton, szinte teljes Eurázsián keresztülhaladó fuvarok a koronavírus-pandémia hatásai okán a tengeri szállításban tapasztalt nehézségek enyhítésére indulnak el. A szolgáltatást részben üzemeltető SNCF-leány Forwardis szerint a fuvarok állandósága előnyös lehet az európai termékek kínai exportja szempontjából is. A logisztikai vállalat azt reméli, hogy 2022-ben megduplázhatja a Franciaország és Kína közötti vasúti áruszállítás mennyiségét.

A francia nemzeti vasút SNCF tavaly novemberben arról számolt be, hogy Franciaország a szomszédos Németországhoz hasonlóan teljes mértékben ki akarja használni az eurázsiai vasúti szállítási lehetőségeket. A vasúttársaság bizalmát fejezte ki a felfutóban lévő árufuvarozási termék iránt: az SNCF már akkor azzal számolt, hogy a Hszian–Valenton fuvar rendszeressé fog válni. Figyelembe véve a tengeri fuvarozás jelenlegi magas árait, valamint azt, hogy a tengeri szállítás tranzitideje kétszer olyan hosszú, mint a vasúté, utóbbi még a kicsivel magasabb költségei mellett is elfogadható. A vasúttársaság azt reméli, hogy a szolgáltatás a jövőben még sűrűbb fuvarokat tesz majd elérhetővé.

A kínai nagyvárost a francia fővárossal összekötő közvetlen szállítási lehetőség tavaly júniusban indult el, azóta már két másik francia célpontot, Lyont és Bordeaux-t is bekapcsolt. November 25-ét történelmi jelentőségű dátumként írhatták fel, mivel aznap indult el Valentonból az első keleti irányú tehervonat: a húsz negyven láb (12,19 méter) hosszú konténer félig volt rakva magas minőségű francia bútorokkal, vászontermékekkel, kozmetikumokkal és borral. A szerelvény Lengyelországban húsz további konténerrel egészült ki. Itt kerülnek középpontba a Forwardis és az SNCF exportfejlesztési tervei: a Valentonból Kínába tartó, keleti irányú vonatok rendszeres indításával a két társaság remek lehetőséget lát egy olyan útvonal kibővítésére és kiaknázására, melyet egy másik, nem túl sikeres útvonal helyettesítésére hoztak létre – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek