Újraindulnak a konténervonatok Hszian és Dunaszerdahely között

iho   ·   2020.08.22. 18:00
00_dunaszerdahely

Szeptember negyedikétől menetrend szerint, péntekenkénti indulással közlekednek majd a vonatok a kínai Hszian, valamint a felvidéki Dunaszerdahely konténerterminálja között.

Az útvonal újranyitásának lehetünk gyakorlatilag tanúi: tavaly októberben a Metrans már bejelentette, hogy oda- és visszaútban is konténervonatokat indít – meglepő módon Ukrajnán keresztül, kisdobrai (Dobra) belépéssel Szlovákiába. A projektet azonban kissé erodálta a pandémia, de a helyzet normalizálódása, illetve a megnövekedett szállítási igények néhány hónap kiesést követően újra életet leheltek a Pekingtől mintegy kilencszáz kilométerre délnyugatra fekvő tartományi székhely és Dunaszerdahely közötti tehervonati kapcsolatokba. A dunaszerdahelyi terminál nem csak Pozsonyhoz fekszik közel, hiszen rövid idő alatt elérhető innen Česká Třebová, Prága, Krems és csepeli Metrans terminál is.

Tavaly, október harmadikán, a Kínából érkezett első konténervonat tizenhat nap leforgása alatt tette meg az utat. Az érdekelt felek, így a Beijing Transport Eurasia, a vasúti operátorok, a BTE és a DBO, valamint a Metrans azonban a szállítási idő lerövidítésére törekednek. Kiss Péter, a Metrans Danubia vezérigazgatója szerint a dunaszerdahelyi, Ausztriához és Magyarországhoz egyaránt közel fekvő hub alkalmas arra, hogy Budapest után a kínai forgalom második közép- és kelet-európai vasútlogisztikai csomópontjává váljon.

Külön tételt érdemel Ukrajna szerepe az útvonal fenntartásában: bebizonyosodott, hogy nemcsak Belaruszon, majd Lengyelországon és Szlovákián lehet vasúton árut eljuttatni a térségbe. Bár bizonyos nehézségek még felmerülnek, az útvonalban rejlő potenciál jelentős (és ebből remélhetőleg majd Záhony is részesedik), és az ukrán vámeljárások letisztulása – a hírek szerint az ország hajlandó csatlakozni az NCTS (új számítógépesített árutovábbítási rendszer) európai vámrendszerhez – után további forgalmak is erre terelhetők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek