Úton az első Ukrajna–Kína viszonylatú export tehervonat

iho/vasút   ·   2021.10.11. 15:00
kijev_liski_kontener

A Kijevből Hszianba tartó, történelmi fontosságú szerelvény negyvenhárom konténernyi fát cipel.

A napokban indult útnak először a kelet-európai országból közvetlenül Kínába exportárut szállító tehervonat. A teherszerelvényt a kijevi Liszkij konténerterminálon pakolták meg negyvenhárom egyenként negyven láb (12,2 méter) hosszú, fát szállító konténerrel. A vonat tizennyolc napnyi utat követően, több mint tízezer kilométert megtéve fut majd be a kínai Senhszi tartomány székhelyének számító, nyolcmillió lakosú Hszian városába, mely a történelmi Selyemút kiindulópontja.

Az Ukrán Vasutak (Ukrzaliznyitszia, UZ) tájékoztatása szerint a fuvar nem menetrend szerinti, de a jövőben elképzelhető, hogy azzá válhat. Az ukrán infrastrukturális miniszter, Alekszandr Kubrakov úgy véli, a szállítmány egy kezdeti kísérlet afelé, hogy Ukrajna integrálódjon a multimodális szállítás globális rendszerébe, mely gyors növekedésével meghatározza a modern logisztikát. Elmondta: míg az EU-ban a konténerszállítás a logisztika körülbelül negyvenöt százalékáért felel, Ukrajnában mindössze két és fél százalékot tesz ki.

Ukrajnába eddig ötvenkét rakott tehervonat érkezett Kínából. A kelet-európai ország egyre határozottabban igyekszik megvetni a lábát az Új Selyemút egyik tranzitországaként, valamint célországaként is. Az első keleti irányú tehervonat minden kétséget kizáróan mérföldkő a törekvések terén. A szállítmányok ellenére az elégtelen infrastruktúra azonban a fejlődés gátló tényezője. A miniszter úgy véli, az elavult vasúti és kikötői infrastruktúra miatt nem tudják kihasználni az ország földrajzi elhelyezkedésében rejlő potenciált. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a multimodális szállítás iránti keresletet és annak potenciálját, különösen az ázsiai országokat érintően, ezért a tengeri és vasúti szállítás összekapcsolásához szükséges infrastruktúra fejlesztése és kiépítése lesz a „Nagy építkezés” elnevezésű program elsődleges feladata a következő évek során – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek