Indonéz vasútfejlesztés

iho/vasút   ·   2012.10.16. 17:58

A Jáva szigetén található Manggarai és Cikarang közötti 32 kilométer hosszú korridorvonalon a munkák alapvető célja a kapacitásnövelés: a jelenleg kétvágányú, ám a személy- és teherfogalom miatt rendkívül zsúfolt szakaszt négyvágányúra bővítik, valamint átépítik a jelzőrendszert is – számolt be a railwaygazette.com. Az indonéz államvasút, a PT KAI néhány évvel ezelőtt már ígéretet tett a fejlesztés megindítására, azonban a munka elkezdését finanszírozási és telekvásárlási nehézségek hátráltatták.

Az indonéz közlekedési minisztérium végül október 9-én bejelentette, hogy 228 millió USA dollár értékben, kedvezményes kamattal kölcsönt vett fel a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökségtől a vonal fejlesztésére. A szerződést a közeljövőben tervezik aláírni a Sumitomo és a Mitsubishi Heavy Industries által alkotott konzorciummal. A két szakaszban zajló építési munkákat a Mitsubishi irányítja. Az első fázis a Manggarai és a Dzsakartától délkeletre található Bekasi között futó 15 kilométeres szakaszt öleli fel, mely jelenleg a PT KAI Jabotabek elnevezésű, villamosított elővárosi hálózatának a határa. A második fázisban a Bekasitól Cikarangig tartó, 17 kilométer hosszú szakaszt korszerűsítik, ezt a részt építik át négyvágányúra, majd a villamosítást is elvégzik. Ennek köszönhetően a város külső kerületeiben élők is használni tudják az elővárosi vasutat. A szerződés összesen négy munkarészt tartalmaz: a felsővezetékek megerősítését, az energiaellátás kiépítését, a jelzőrendszer és a távközlési berendezések fejlesztését, valamint a köztes állomások felújítását. A fejlesztések várhatóan 2016 végére készülnek el.

Az indonéz vasúti miniszter nyilatkozata szerint a munkák befejezését követően külön vágányokon folyhat majd a teher- és a személyforgalom. Ennek érdekében az építkezés tempóját már most próbálják felgyorsítani, mivel remélik, hogy a négyvágányúsítás lendületet ad a gazdaság fejlődésének, és a logisztikai költségeket országszerte csökkenteni fogja.

Kapcsolódó hírek