Vót: répavonat és Púpos a 36-oson

Vörös Attila   ·   2017.10.12. 18:45
08_pup_36

Az egyik kedvenc témám volt egy évtizede a 36-os, Fonyód–Kaposvár vasútvonal. Kaposvárról a kiszolgáló tehervonat a vonalon egészen Lengyeltótiig közlekedett, itt, Somogyváron és Osztopánban is akadt neki ócskavasas és fás kocsi. A tolatóst még remot Púposokkal vitték, akkoriban a három 300-as gép még dombóvári, sőt inkább kaposvári volt. A répaszezonban két remot Púpos is Kaposváron volt, az egyik a 35-ös és a 36-os vonalon tehervonatozott, a másik állomási tartalék volt más gépek (akár Kisdácsia) mellett. A remot Púposok aztán Záhonyba kerültek, az egy szem klasszikot (M40 225) pedig leállították Dombóváron, ahol hosszú éveket ácsorgott, nemrégen pedig a MÁV Nosztalgia Kft. vásárolta meg azzal a kikötéssel, hogy alkatrésznek használhatja csak fel, ezen a pályaszámon újra nem üzemelhet a gép.

Kecsegtető kilátás Lengyeltótiban a Bézé ablakából! A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A 36-osra jóformán csak a répaszezonban mentem, hiszen az esetleges (már ami a kocsiszámot illeti) tolatós mellett erre járt még naponta a lepsényi répavonat is. Ezt Szergejjel húzták Fonyódig, itt cseréltek vonatot a Lepsény és Fonyód között ingázó villanygéppel. Aztán a Cargo szépen leszokott a 36-os vonalról a pálya állapota miatt, a lepsényi répa pedig minden lehetséges kerülőúton járt: akár Gyékényes, akár Kelenföld felé! Az elmúlt években állt be a dolog a börgöndi kerülőútra, ami annyira nem is nagy kerülő. Jó hír, hogy a dél-balatoni vasútvonal felújításával együtt a 36-os vonalat is helyrehozták, illetve dolgoznak rajta most is, jövőre akár vissza is térhetnek majd ide a tehervonatok.

Pamuknál robog a répavonat Kaposvár felé

Mivel a Púposok már tíz éve is ritkaságszámba mentek, a tíz évvel ezelőtti túrámat megtoldottam egy vízvári kiruccanással. A Gyékényes–Barcs kiszolgáló tehervonatot ekkoriban még főleg M40-es mozdonnyal húzták, szerencsére akkor is így történt, amikor ott voltam. A vonat azóta is megvan, de Szergej van az élén, leginkább remot. A vonalon még nőtt is a teherforgalom azóta: a Rail Cargo Hungarián kívül több magánvasút is jár erre főleg gabonavonatokkal.

* *

Fotós kollégánk magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek