Zajlik a vasúti árufuvarozást érintő intézkedések előkészítése Ausztriában

iho/vasút   ·   2020.04.29. 15:00
400px_railcargogroup

Támogatást ígért a vasúti árufuvarozási ágazatnak az osztrák Klímavédelmi Minisztérium. A vasúti árufuvarozás jövője nemcsak az ellátás, de elsősorban az éghajlatvédelem szempontjából is vitathatatlanul fontos. Az ágazattal és az európai partnerekkel egyeztetve készítik elő a szükséges és ésszerű intézkedéseket.

Támogatást ígért a vasúti árufuvarozási ágazatnak az osztrák Klímavédelmi Minisztérium

A Leonore Gewessler (Zöldek) által vezetett, a vasútért is felelős Klímavédelmi Minisztérium nyilatkozata szerint szorosan egyeztetnek a vasúti árufuvarozási ágazattal és az Európai Bizottsággal, amely többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a vasúti árufuvarozás fontos szerepet tölt be a válság idején, és a koronavírus hatásai miatt jelentős kihívások előtt áll. Egyértelműen látható, hogy a vírus miatt kialakult krízishelyzetben bevezetett gazdasági korlátozások miatt a teljes ágazatra a megbízások csökkenése és a forgalmak visszaesése jellemző. Az Európai Bizottság is a vasúti árufuvarozás erősítését támogatja.

Az ÖBB vezetősége, valamint a konszern üzemi tanácsának elnöke, Roman Hebenstreit (vida) is az ÖBB árufuvarozási üzletágának, a Rail Cargo Groupnak – amelynek tevékenységére jelentősen kihat a koronavírus – a támogatásáért szólalt fel a Kuriernak adott nyilatkozatában. A gyártások visszaesésével és az üzemek bezárásával erősen visszaestek a fuvarozási mennyiségek, a vasút azonban kiemelten fontos az ellátás biztosításának szempontjából. Szükség lenne még az egyes kocsi fuvarozás támogatására is.

Az ÖVP azonban csak szigorú feltételek mellett járul hozzá az állami támogatáshoz. Az ÖVP közlekedéspolitikai szóvivője, Andreas Ottenschläger a Kuriernak adott nyilatkozatában egy költségtakarékossági- és hatékonyságnövelési programot szorgalmazott a támogatás öt százalékának értékében, amely 6,2 milliárd euró esetében 310 millió eurót jelentene. Andreas Matthä, az ÖBB elnök-vezérigazgatója szerint már így is takarékoskodnak, valamint már a krízis előtt elindították a Nordstern transzformációs programot, amely meghatározza a konszern jövőbeni irányait.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek