Zöld energiára vált Csehországban az RCG

iho/vasút   ·   2021.10.26. 15:00
obb_rcg_tehervonat

Ausztria és Németország után már a cseheknél is megújuló energiaforrásokat felhasználva vontat az ausztriai központú logisztikai vállalat.

Újabb lépést tett a zöld mobilitás felé az ÖBB Rail Cargo Group (RCG). A csehországi zöld energiára váltásról már korábban döntöttek, a társaság TransFER-szolgáltatásai közül a Brno–Budapest, a Melnik–Hamburg, valamint a Bohumin/Petrovice–Hohenau intermodális útvonalain fogják alkalmazni.

A megújuló energiaforrásokat használó vasúti árufuvarozás igazán fenntartható szállítási mód, mivel minden más szállítási ágazatnál alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása. Akadnak viszont további módszerek, amikkel még inkább környezetbaráttá lehet tenni. Az egyik ilyen az elektromosság használata vontatási energiaként. És ha ez az elektromosság megújuló energiaforrásból érkezik, a vasút lényegében nettó nulla kibocsátással fog üzemelni.

Az RCG Ausztriában 2018 nyara óta, Németországban pedig idén év eleje óta használ kizárólag megújuló energiaforrásokat a villamos üzemű szállításhoz. A legújabb térség Csehország, mivel a társaság jelenleg az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező európai vasúti szállítási piacnak tartja a cseheket, ennek következtében aktívan részt vesznek a mezőgazdasági, hulladékgazdálkodási, faipari, vegyipari és építőipari ágazatok szállításában.

Az RCG a közeljövőben újabb országokra is ki fogja terjeszteni a fenntartható üzemet – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek