Épülhet Egyiptom nagysebességű vasúthálózata

iho/vasút   ·   2023.03.12. 12:00
siemens_egyiptom

A Vörös-tengernél fekvő Ajn Szúhna kikötője és az Alexandriától délnyugatra található Borg El Arab között jöhet létre 330 kilométernyi villamosított pálya.

A francia NGE leányvállalata, a TSO a napokban írta alá a megállapodást az Orascom Construction és a The Arab Contractors kivitelező vállalatokkal.

A két normál nyomtávú vágányból álló, huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó árammal betáplálni tervezett úgynevezett Zöld vasútvonal érinteni fogja Vádi Natrún (Wadi El Natroun) aszóvölgyet és a Gízai kormányzóságban található kairói elővárost, Október hatodikát (Madinat as-Sadis min Uktubar) is. Az ország úgynevezett „Szuezi-csatorna a síneken” programjának részeként megvalósuló, meg nem nevezett értékű projekt során száznál is több kitérőt fognak kiépíteni; a munkálatok még az éven megkezdődnek.

Egyiptom tervezett nagysebességű vasúthálózatának térképe (kép forrása: Wikipedia)

Az NGE szakértelmet, emberi és anyagi erőforrásokat is nyújt majd, jelentős mértékben hozzájárulva a beruházáshoz, mely az egyiptomi lakosság közel kilencven százalékának garantál majd hozzáférhetőséget a gyors és megbízható tömegközlekedéshez. A projekt nagyban hozzájárul majd a fenntarthatósághoz is azáltal, hogy a teherforgalmat a vasútra tereli, elősegítve az egyiptomi gazdaság fejlődését.

Az egyiptomi új vasútvonal program három, összesen 1800 kilométeres, villamosított vasútvonal megvalósítását foglalja magába, melyeket a Siemens Mobility, az Orascom Construction és a The Arab Contractors konzorciuma irányít – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek