Jelentős elektromos BYD-buszflottát hoz Budapestre az ArrivaBus

iho/közút   ·   2024.10.04. 15:00
byd_b19

Tartalék járművekkel együtt nyolcvankét tisztán elektromos busszal fejlesztik a fővárosi közösségi közlekedést 2026 elejétől, új korszakot nyitva ezzel.

Az ArrivaBus nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt, elektromos autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatás nyújtására vonatkozó tendereket. A közbeszerzések értelmében a vállalat 2026 év elejétől több ütemben összesen 82 tisztán elektromos, új szóló és csuklós autóbusszal fejleszti a magyar főváros közösségi közlekedését. A járművek elsősorban a Budapest belső területeit átszelő, meghatározó vonalakon közlekednek majd.

Az új flotta nemcsak a város számára jelent új mérföldkövet, hanem az egyik legnagyobb, új technológiás BYD Blade akkumulátoros flotta mobilizációját is jelenti. Ezzel Budapest lesz az első európai főváros, amely ezt a vadonatúj technológiát napi forgalomban üzemelteti.

Az elnyert E3 tender értelmében a tartalékokkal együtt ötvennyolc BYD B12 típusú szóló autóbusz, az E4 tender értelmében pedig huszonnégy BYD B19-es csuklós autóbusz érkezik. Mindkét szerződés tartalmaz opciós járműlehívási lehetőséget is. A szóló járművek 32 ülőhellyel és összesen 87 fős befogadóképességgel, a csuklós buszok 41 ülőhellyel és összesen 125 fős befogadóképességgel rendelkeznek. Mindkét típus alacsonypadlós, lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal rendelkezik, amely 491, illetve 563 kilowatt teljes kapacitású. A járművezetők kényelmét digitális tükör és ülésfűtés is szolgálja.

Az Arriva stratégiájában kiemelt jelentőséggel bír a fenntarthatóság, amelynek fontos eleme a közösségi közlekedés elektrifikációja. Ennek megvalósításáért a vállalat már évek óta készül arra a nagyszabású fejlesztésre, melynek jegyében az Andor utcai buszgarázst egy modern, huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelő, elektromos autóbuszok kiszolgálására alkalmas telephellyé alakítja át. Ezzel párhuzamosan minden digitálissá válik, így a buszok töltése is. Az Andor utcai garázs irányítása is átalakul: egy új telephelyi menedzsmentrendszer bevezetésével összehangoltan és átfogóan lehetséges majd kezelni nemcsak a buszokat, hanem az összes telephelyi folyamatot is.

Az Arriva az első hazai piaci közösségi közlekedési szolgáltató, amely ekkora léptékű saját beruházással és saját tulajdonú elektromosbusz-flottával szolgálja ki a megrendelő BKK és az utasok mai és jövőbeni igényeit. Ez az óriási fejlesztés nemcsak a jelenlegi fővárosi közlekedési infrastruktúra megújítását jelenti, hanem egy zöldebb, környezetbarát jövő alapjait is lerakja.

A közösségi közlekedés már ma is a legfenntarthatóbb közlekedési forma, tisztább és környezetbarátabb megoldásokat kínál az embereknek a barátokkal, családdal, munkahelyekkel és iskolákkal való kapcsolattartásra. Az Arriva Csoport fő célja, hogy autóbuszflottáik belátható időn belül átálljanak az alternatív üzemanyagokra és a zéró kibocsátású technológiákra, továbbá hogy a vállalat olyan fenntartható jövőt építhessen, ahol a közösségi közlekedés nem csupán egy választás, hanem a legjobb választás.

Ahhoz, hogy ezt a szolgáltatást az ArrivaBus a legmagasabb színvonalon láthassa el, kiemelt feladatának tartja, hogy a járművezetői szakmát igazi életpályává, vonzó hivatássá alakítsa. Ezt szem előtt tartva alakították ki az autóbusz-vezetők számára létrehozott komplex toborzási és képzési programukat is. A járművezetői utánpótlásban is kiemelt szerepe van az új flotta érkezésének, hiszen az arrivás autóbusz-vezetőknek elsőként lesz lehetősége egy modern, környezetbarát, új fejlesztésű elektromos buszflottát vezetni.

Az ArrivaBus az idei évben már a második jelentős fejlesztést hajtja végre a budapesti közösségi közlekedésben, hiszen a sikeresen elnyert C2 és C4 jelű szolgáltatási tenderek keretében összesen száz vadonatúj Mercedes-Benz Citaro C2G típusú csuklós autóbuszt hoz Budapestre.

(Nyitóképünkön a kínai BYD B19-es elektromos csuklós autóbusza. Kép forrása: BYD / ArrivaBus Kft.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek