Mesterséges intelligenciával ellenőrzi a teherkocsikat a DB Cargo

iho/vasút   ·   2024.08.30. 12:20
dbcargo_kamerahid

A rendszer a rendezőpályaudvarokon való haladás közben olvassa le a járművek fontos üzemelési adatait, még hatékonyabbá téve a vasúti árufuvarozást.

A teherfuvarozó üzletágánál elindított mesterségesintelligencia-programmal a hosszútávú, Erős vasút elnevezésű növekedési stratégiáját követi a Deutsche Bahn (DB).

A DB Cargo már egy ideje a meglévő kamerahidakat használja fel a teherkocsik digitális megfigyelésére. Németország nyolc legnagyobb teherpályaudvarán összesen tizenhárom kamerahíd található. A tehervonatok áthaladnak ezeken a gyors érzékelésű kamerákkal és világítással felszerelt portálokon, a mesterséges intelligencia (MI/AI) pedig elemzi a rögzített képeket a sérülések kiszűrése érdekében. A digitális szemnek köszönhetően még több árut lehet a klímabarát vasúttal szállítani, mivel a műveleteket sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet elvégezni.

Most egy újabb funkciót is bevezetnek: a mesterséges intelligencia használatával másodpercek alatt leolvashatók és elemezhetők a jármű legfontosabb információi, többek között olyan alapvető információk, mint az önsúly, a fékek állapota, a rakodási méretek és még sok más. Ezen adatok ellenőrzését törvény írja elő, ezt minden vonatösszeállításnál ismételten el kell végezni.

Korábban a hosszú számítógépes listákkal rendelkező munkatársak ezt kizárólag manuálisan végezték el, ami rengeteg időt vett igénybe. Az új, mesterséges intelligenciás képfeldolgozással viszont a DB Cargo pontosan felismerheti és további feldolgozásra tudja küldeni a járművek tizenöt legfontosabb adatát.

Az új MI-technológia tesztjei most országszerte megkezdődtek, céljuk a tehervagonok kezelésének meggyorsítása, továbbá a dolgozók munkájának jelentős megkönnyítése.

A vasúti teherszállítás jövője elnevezésű program részeként létrehozott, a német szövetségi digitális és közlekedési minisztérium által finanszírozott rendszerből a DB Cargo ügyfelei profitálnak majd a legtöbbet – számol be a Railway Pro.

(Nyitóképünkön egy megfigyelő kamerahíd, melyeket most mesterséges intelligenciával láttak el. Kép forrása: DB Cargo)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek