Sárlavina Dömösnél, visszavont hibridmotorvonat-tender – ez történt a héten a közlekedésben

iho   ·   2020.06.21. 18:00
domos_helyreallitas0

Átadták a Tisza-tavi kerékpáros hidakat. A műtárgyak elkészülésével végig kerékpárúton lesz teljesíthető a tó körüli 65 kilométeres kör. A kerékpárosoknak Poroszló és Tiszafüred között eddig a forgalmas 33-as úton kellett tekerniük. A két város közötti új, csaknem hét kilométeres kerékpárút június 16-ától használható, melynek köszönhetően sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés. A távolságot a 108-as vasútvonal, a 33-as közút és immár a kerékpárút párhuzamosan teszi meg a Tisza-tó közepén, különleges hangulatot nyújtva.

Június 17-én két helyen is hatalmas sár- és kőadag zúdult a 70-es vonalra és a 12-es főútra Dömösnél. A helyreállítás heteket fog igénybe venni (fotó: MÁV-Start Zrt.)

Éledezik a légiközlekedés. A koronavírus-járvány korlátok között tartásával Amerikában és Kínában főképp belföldi járatokat indítanak újra. Az American Airlines 435 leparkolt gépe közül 141-et állít ismét szolgálatba. A Delta az igények szerint hozza majd vissza a gépeit, a United 140 vonalat nyit újra az USA-n belül és Kanadába, a belföldi kapacitás azonban csak harminc százaléka lesz a tavaly júliusinak. Kínában is elsősorban a belföldi forgalom pörgött fel: a China Eastern tervei szerint a 2019-es teljesítmény hetven–nyolcvan százalékát is elérheti június végére a kínai nagyvárosok között fuvarozott utasok száma. A Qatar Airways a járvány előtti kapacitásának már 73 százalékát repülteti, meglepően nagy kapacitással dolgozik, és június 15-ével Budapestre is visszatért. Június 16-ával pedig a Wizz Air is újraindította egyes debreceni járatait: az első gépek Eindhovenbe és Londonba repültek.

Új railjetek az ÖBB-nél. Az osztrák vasúttársaság nyolc új újgenerációs szerelvényt rendelt a Siemenstől, az új railjetet a napokban mutatták be hivatalosan. A német gyártó bécsi üzemében épülő vonatok belső dizájnját a brit PriestmanGoode stúdió készítette. Az ÖBB felméréseket, közvélemény-kutatást végzett az utasok között, amiből kiderült, hogy az utasok igazából több magányra, nagyobb kényelemre és individualitásra vágynak, ezért több mint ötszáz férőhelyet kupékba rendezve helyeznek el a szerelvényben. A kocsik a tervek szerint 2023-ban már utasokat is szállíthatnak, nagy valószínűséggel a Brenner-hágón át olaszországi célállomásokra közlekedő railjeteken bukkannak majd fel.

Visszavonta a MÁV-Start a hibrid motorvonatokra kiírt tenderét, mivel a pályázók számos észrevétellel éltek a járművek várható üzemelésével kapcsolatban. Új eljárás kiírása várható hamarosan (illusztráció: Stadler Rail)

Hatalmas sárlavina zúdult a 70-es vonalra és a 12-es főútra Dömösnél. Szinte mindén éven megindul a Natura 2000-es, fokozottan védetté nyilvánított tájvédelmi körzetben található Szent Mihály-hegy oldala az esőzések miatt. A támfal ellenére idén június 17-én minden eddiginél nagyobb mennyiségben és több mint egy kilométer hosszon omlott kő- és sártömeg a vasútra Dömösi átkelés megállónál, valamint a mellette futó főútra is, használhatatlanná téve mindkét közlekedési módot. A Nagymaros és Szob közötti bal vágány alól ráadásul hosszú szakaszon ki is mosta az alépítményt a víz. Emiatt a két állomás között pótlóbuszok közlekednek a vonatok helyett, kerülő útvonalon. A sínek felszabadítását június 20-án kezdte meg a MÁV-FKG Kft.. A vonatforgalom várhatóan csak július második hetében indulhat újra, és akkor is csak egy vágányon.

Egyelőre nem lesznek hibrid motorvonatok. A MÁV-Start még májusban írt ki közbeszerzési eljárást húsz 200 és harminc 150 ülőhelyes új, zéró emissziós, kettős, vagyis felsővezetékről és akkumulátoros üzemről egyaránt használható villamos motorvonat vásárlására, 2023–2024, valamint 2024–2029 közötti átvétellel. A vasúttársaság azonban a napokban visszavonta a tendert. A döntést azzal indokolták, hogy mivel a pályázók számos észrevételt jeleztek a járművek műszaki követelményével, a tervezett viszonylatok vasúti paramétereivel és az értékelési szempontrendszerrel kapcsolatban, azok alapos feldolgozása és a közbeszerzési dokumentáció szükségszerű módosítása miatt új tenderkiírásra van szükség.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek