Új vagonokkal erősíti intermodális fuvarozását a TX Logistik

iho/vasút   ·   2023.05.23. 12:00
txlogistik_t3000

A logisztikai vállalat száztizenöt T3000-es iker-zsebeskocsit rendelt a szlovák Tatravagonkától.

A korszerű zsebeskocsik harminc láb (9,14 méter) hosszú konténerek rögzítésére lesznek alkalmasak, gyorsan reagáló fékrendszerrel, valamint a legújabb generációt képviselő, hőálló kerekekkel lesznek felszerelve. A TX Logistik AG szerint a T3000-es típus egyre inkább az intermodális fuvarozás szabványos vasúti teherkocsijává válik, mellyel a félpótkocsik és konténerek is rugalmasan szállíthatók, akár százhúsz kilométer per órás sebességgel. A kocsitípus különösen jól alkalmazható a fuvarozó magánvállalat NiKRASA átrakodórendszerénél, mellyel a nem daruzható félpótkocsikat is könnyen a teherkocsikra lehet helyezni. A nemrégiben bemutatott új, 3.0-ás verzió ráadásul már terminálrámpát sem igényel, egymásra helyezhető, és ismét a megafélpótkocsik szállítására lett optimalizálva. Az első kocsikat már idén nyár végén át is veheti a Mercitalia Logistics (Gruppo FS Italiane)-leányvállalat.

Az új járművekkel az 1999-ben alapított TX Logistik teljesíti azon stratégiai célját, hogy a vállalat által intermodális fuvarozásra használt teherkocsik fele saját tulajdonában álljon. Ebben a szegmensben a vasúti fuvarozás iránti folyamatos piaci kereslet – melyet nem utolsósorban az a politikai cél vezérel, hogy 2030-ra huszonöt százalékra növeljék a vasút piaci részesedését – a gördülőállomány hiányához vezetett. A saját teherkocsi-kapacitáshoz való hozzáféréssel a TX Logistik a jövőben még rugalmasabban tud majd reagálni az intermodális igényekre a vállalat európai hálózatán.

A TX Logistik az éven jelentősen frissíti és bővíti gördülőállományát: néhány napja a müncheni Transport Logistic szakkiállításon és -vásáron jelentették be, hogy negyven Vectron villamosmozdonyt vásárolnak a Siemens Mobility-től, 2024–2025-ös átvétellel. A gépekkel a Németország–Ausztria–Olaszország, valamint a Hollandia–Németország–Svájc/Ausztria–Olaszország fuvarozási tengelyeken nyújtanak majd vontatási szolgáltatást.

Az intermodális fuvarozó hatékony európai hálózatot üzemeltet, tizenegy országgal áll összeköttetésben. A vállalat Svájcban, Ausztriában, Dániában és Svédországban rendelkezik leányvállalattal, Olaszországban pedig helyi irodát tart fenn. Intermodális és vasúti árufuvarozási üzletágával a TX Logistik átfogó vasúti megoldásokat fejleszt a kontinentális és a tengeri áruszállítás részére, valamint személyre szabott koncepciókat a hagyományos árufuvarozáshoz. A körülbelül 730 alkalmazottat foglalkoztató cég 2022-ben nagyjából kilencmilliárd tonnakilométert és 298 millió eurónyi (hozzávetőlegesen 113 milliárd forint) bevételt ért el. A TX Logistik 2017 januárja óta az olasz nemzeti vasút Ferrovie dello Stato Italiane leányvállalata, a Mercitalia Logistics S.p.A. száz százalékos tulajdonában áll.

(Nyitóképünkön a TX Logistik egyik korábbi T3000-es tehervagonja. Kép forrása: TX Logistik AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek