Tekintélyes Vectron-flottát vásárol a TX Logistik

iho/vasút   ·   2023.05.11. 18:05
txlogistik_rostock

Az intermodális logisztikai vállalat negyven Siemens-mozdony beszerzéséről állapodott meg a Transport Logistic szakvásáron.

A többáramnemű, MS verziójú Vectronokkal a nemzetközi vasúti árufuvarozás további növekedéséhez kíván pluszkapacitást adni a TX Logistik AG, amiért a Mercitalia Logistics Grouphoz (Gruppo FS Italiane) tartozó társaság felel. Ennek érdekében a gépeket különböző országcsomagokkal rendelték meg: húsz Vectront a Németország–Ausztria–Olaszország szállítási tengelyre konfigurálnak (D-A-I csomag), a másik húsz mozdonyt pedig a Hollandia–Németország–Svájc/Ausztria–Olaszország tengelyre szánják (D-A-CH-I-NL csomag).

Az első Vectronokat várhatóan 2024 szeptemberében veheti át a TX Logistik, de az utolsó gépekre sem kell sokat várniuk: szállításuk 2025 decemberében esedékes. A járművek teljeskörű karbantartását is a Siemens Mobility végezheti a TX Logistik és a német gyártó által a napokban aláírt megállapodás értelmében. A kontraktus opcionálisan további huszonöt, vegyesen váltakozó áramú (AC) és többáramnemű mozdony vásárlását is lehetővé teszi.

A korszerű járművekbe történő beruházás egyben újabb lépést jelent az FS Italiane Group üzleti tervének következetes megvalósításában; a terv 2,9 milliárd eurós (hozzávetőlegesen 1100 milliárd forintos) befektetést irányoz elő a következő tíz évben, hogy jelentős mértékben elősegítse a vasúti áruszállításhoz kapcsolódó fenntartható logisztikai eszközök működési és gazdasági fejlődését mind Olaszországban, mind pedig Európában.

Az 1999-ben alapított TX Logistik vasúti fuvarozó magántársaság hatékony európai hálózatot üzemeltet, tizenegy országgal áll összeköttetésben. A vállalat Svájcban, Ausztriában, Dániában és Svédországban rendelkezik leányvállalattal, Olaszországban pedig helyi irodát tart fenn. Intermodális és vasúti árufuvarozási üzletágával a TX Logistik átfogó vasúti megoldásokat fejleszt a kontinentális és a tengeri áruszállítás részére, valamint személyre szabott koncepciókat a hagyományos árufuvarozáshoz. A körülbelül 730 alkalmazottat foglalkoztató cég 2022-ben nagyjából kilencmilliárd tonnakilométert és 298 millió eurónyi (cirka 113 milliárd forint) bevételt ért el. A TX Logistik 2017 januárja óta az olasz nemzeti vasút Ferrovie dello Stato Italiane leányvállalata, a Mercitalia Logistics S.p.A. száz százalékos tulajdonában áll.

(Nyitóképünkön a TX Logistik egyik már meglévő Vectronja, amihez további legalább negyven érkezik 2025 végéig. Fotó: TX Logistik)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek