Újabb ukrán–moldáv vasúti határátmenetet használhatnak az ukrán exportfuvarok

iho/vasút   ·   2023.04.19. 18:00
ukrajna_moldavia_tehervonat

A délnyugat-ukrajnai Berezinét és a Moldova déli részén fekvő Basarabeascát összekötő vonal felújítását követően ezen az útvonalon is megindultak a tehervonatok.

A pálya március végi hivatalos újranyitása óta az Ukrán Vasutak (UZ) több tehervonatot is küldött a Szerpneve–Basarabeasca határátmeneten; az első szerelvények építési anyagokat és salakot szállítottak.

Az ukrán–moldáv határon átlépő vonal az odesszai régiót három fontos dunai kikötővel kapcsolja össze: az ukrajnai Renivel, a moldáv Giurgiulestivel, valamint a román Galatival. Az ukrán szállítmányok az odesszai régióból igénybe vehetnek vízi továbbszállítást más célállomásokhoz, vagy vasúton haladhatnak tovább a Fekete-tenger partján fekvő romániai Constanta kikötőjéhez.

Az Ukrán Vasutak nyilatkozata szerint az újnyitott határátkelőnek köszönhetően növelhetik az export- és tranzitszállítás volumenét. A vasúttársaság számításai szerint az állomás évente további 4–10 millió tonna rakomány szállítását teszi majd lehetővé, ezért arra kérik a fuvarozókat, hogy használják a lehetőséget.

A moldáv és ukrán infrastrukturális miniszterek tavaly júniusban írtak alá egyetértési megállapodást a két ország közötti vasúti összeköttetések fejlesztését illetően. Ezzel összefüggésben döntöttek a huszonöt éve használatlan Berezino–Basarabeasca vasútvonal felújításáról és újranyitásáról. Az összesen 23 kilométer hosszú pálya legnagyobb része Ukrajnában fut, Moldovában mindössze 1,2 kilométernyi sínpár található. Ennek megfelelően a felújítási munkálatok is elsődlegesen Ukrajnát érintették.

Habár a pályarekonstrukció mindössze két hónappal a kétoldalú megegyezést követően, tavaly augusztus végére el is készült, az ukrán vasúttársaságnak még kellett pár hónap, mire hivatalosan is használatba vehették. A két ország ez idő alatt két másik vasúti határátmenetet használt, mégpedig az ukrán Szokirijani és a moldáv Ocnița közöttit, valamint az ukrajnai Mohiliv-Podilszkij és a Moldovában fekvő Vălcineț közötti összeköttetést – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek