A kábeltolvajok gyors elfogásáért és azonosításáért

MTI   ·   2013.06.28. 08:56

A kábeltolvajok elleni gyors rendőrségi beavatkozás a BKK tájékoztatása szerint nagyon nehéz, mert a lopások általában az éjszakai üzemszünet során történnek. Ezért a BKV olyan rendszer telepítésére hirdetett meg közbeszerzési eljárást, amely alkalmas a lopások azonnali észlelésére. Az aktív védelem szabotázsvédett, szünetmentes az energiaellátása, így megrongálására kicsi az esély. A kísérleti rendszer már több helyszínen működik, villamos- és HÉV-vonalakon is kiválóan vizsgázott. További bővítés a közbeszerzési eljárás lezárása után lehetséges.

Emellett közbeszerzést hirdet a BKK olyan rendszerre is, amelynek használatával a kábel mikroszemcsékkel azonosítható jelet hagy az elkövetők ruháján, kezén és mindenen, amivel a levágott kábel kapcsolatba kerül. Erre azért van szükség, mert a lopásokat nagyon nehéz bizonyítani, ha nincs tettenérés. A jelölés szemmel nem látható, de olyan azonosítót tartalmaz, amely megfelelő műszerrel kimutatható, és a kábel pontos beépítési helyszínének, valamint a kábel tulajdonosának a meghatározására is alkalmas.

A BKV-t érintő kábellopások 2007-től nőnek, és váltak rendszeressé. Az eltulajdonított kábelek összértéke meghaladja a 2 milliárd forintot, az okozott kár azonban ennek a kétszerese a helyreállítás és a buszos pótlás költségei miatt.

A központ hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a Pest megyei és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen végzett ellenőrzések, akciók sikeresek voltak, több kábeltolvajt is sikerült elfogni. A lopások a felvásárlói piac ingadozása szerint fordulnak elő, amikor a réz iránti kereslet megnövekszik, akkor naponta két-három lopást is észlelnek.

Májusban és júniusban a felére csökkentek az ilyen esetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezekből az adatokból nem érdemes azonban messzemenő következtetéseket levonni. Ebben az évben eddig a kábellopások okozta kárérték 30 százalékkal csökkent 2012 első hat hónapjához viszonyítva.

Kapcsolódó hírek