A pályahasználati díj fizetésének felfüggesztését követelik Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.10.24. 09:00
00_praha_leo_regio

Annyira nagy a baj, hogy mindhárom személyszállítási szolgáltató közösen fordult kérésével a kormányfőhöz.

A Cseh Vasutak (České dráhy) állami, illetve a RegioJet és LeoExpress magán vasútársaságok közösen egy nyílt levélben fordultak a cseh kormányfőhöz, Andrej Babišhoz és a közlekedési miniszterhez, Karel Havlíčekhez, amiben azt kérik, hogy a jelenlegi kedvezőtlen helyzetre való tekintettel átmenetileg függesszék fel a pályavasúti díj fizetésének kötelességét. A csehek az osztrák példán felbuzdulva iramodtak neki a levélírásnak.

Nem kis pénzről van szó – csak a tavalyi évben a Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) 3,68 milliárd cseh koronát (közel 50 milliárd forint) szedett be a pályahasználati díjtételekből. A tavaszi időszakban, március és június között, amikor jelentősen csökkent a forgalom a vasúton a koronavírus miatt, több mint 200 millió koronával (2,7 milliárd forint) esett vissza a pályahasználati díjból befolyt összeg. A jelenleg megfogalmazott levélben a három vasúttársaság azt kéri, hogy függesszék fel a pályahasználati díj fizetésének kötelességét, mégpedig a koronavírus első hullámától, azaz idén márciustól számítva egész a jövő év júniusáig. A vasúti szolgáltatók szerint a világjárvány milliárdos károkat okoz nekik, míg a közszolgáltatási szerződés értelmében közlekedtetett lemondott járatok esetében az állam kompenzálni próbálja a vasúttársaságokat, addig a saját üzleti kockázatra közlekedtetett járatok esetében semmiféle kompenzálást nem terveznek. Ezért gondolják azt, hogy a legigazságosabb lenne, ha a pályahasználati díjat engednék el.

Korábban már a vasúti teherszállító vállalatok szövetsége (ŽESNAD) is kérte a pályahasználati díj fizetésének felfüggesztését, de akkor süket fülekre talált.  A pályahasználati díjfizetést már Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban is felfüggesztették.    

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek