A Regiojet hálókocsikat indít, a Leo Express Eperjest vette célba

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.12.19. 18:45
Excelsior_kiskep

A legnagyobb változás a Regiojetnél következett be, a sárga vonatok december 17-étől hálókocsis szolgáltatást is nyújtanak Prága és Kassa között. A kifogyhatatlan használt kocsik flottájával rendelkező ÖBB-től vásárolt Bcmz típusú kusetteket veti be a cseh magánvasút a nyolcszáz kilométeres szakaszon. Az RJ 1020/1021-es számú járatokról van szó, amelyek Kassa és Prága között éjjel közlekednek. A magánvasút ügyesen – éppen a karácsonyi hazautazások időpontjára tette a hálókocsik bevetését. Az állami vasúttársaság vonatain már jóval korábban elfogytak a hálóhelyek és a kusettek, így most a későn foglaló utasoknak lehetőségük lesz kényelmesen, kinyújtózva utazni.

Osztrák kusett cseh kézben (fotó: Regiojet)

A Regiojet információi szerint a fekvőhelyes kocsik egy része hathelyes kusettként közlekedik, egy részük pedig háromhelyes, hálókocsiban megszokott elrendezéssel kerül üzembe. A kupé tehát ugyanaz lesz, csak a lehajtható ágyakat az egyik oldalon felzárják, a nappali üléses elrendezést alkalmazzák. Az árak pedig 13,60 eurótól kezdődnek, ami a hathelyes kusett választásánál érvényes. Az ár tartalmazza a menetjegyet plusz a helybiztosítás árát. A hálókocsi kategória 23,64 eurótól kezdődik egy fő részére, amennyiben valaki Double vagy Single kategóriát szeretne igénybe venni, annak 70,92 eurót kell fizetnie. Ébresztést mindenki kap, a kusettekben ingyenes a kávé, ásványvíz és croissant, a hálókocsi kategóriás utasoknak bővebb kínálat jár, ők a kávén, ásványvízen kívül rostos narancslevet, reggelit és édességet is kapnak – mindezt ingyen, illetve a jegyért cserébe... Az éjjeli járatpár a menetrendváltástól már minden nap közlekedik (eddig csak heti három alkalommal járt), a szerelvény alkalomadtán akár tizenhárom kocsis is lehet!

Még ettől is hosszabb szerelvényeket ígér a Regiojet (fotó: Regiojet)

Újdonságnak számít az is, hogy a modern Astra kocsikban csendes zónát vezetnek be, már minden járaton lesz egy-egy korszerű Astra-kocsi, a Pozsony és Kassa között közlekedő InterCityken is. A szerviz marad a megszokott szinten, az utasoknak továbbra is jár az ingyenes kávé, tea, üdítő, sőt a mobilbárról vásárolt árucikkek sem a német étkezőkocsiban megszokott árakért érhetők el.

Az Astra kocsi beltere nagyon tetszetős (fotó: Regiojet)

Ami a Regiojet hálókocsis árait illeti, a hathelyes kusetten kívül nem is lesz sokkal olcsóbb, mint a Cseh Vasutak – persze ehhez az kell, hogy időben, előre váltsuk meg jegyünket a ČD-nél. A kedvezményes jegy ára Kassára például 15 euró, a hathelyes kusettben egy fekvőhely 6 euró, így tehát egy irányban 21 eurót kell fizetni a lehető legolcsóbb változatban. A hálókocsiknál viszont már más a helyzet, például a Double kategória (két fő a kupéban) 66 euróért érhető el ideális esetben (2×15 euró menetjegy, 2×18 euró hálókocsi pótjegy), ami olcsóbb, mint a Regiojet 71 eurós jegye, sőt az állami vasúttársaság WLABmee típusú hálókocsikat közlekedtet, nem pedig kusetteket, ami igazából csak félmegoldás.

A legendás Excelsior gyorsvonat már a múlté, Kassáról Chebbe és Františkovy Lázně állomásra is továbbított hálókocsikat

A másik vasúti versenytárs, a LeoExpress sem hagyta faképnél szlovákiai bizniszét, továbbra is közlekedtet egy járatpárt Prága és Kelet-Szlovákia között. A szolgáltatás minősége itt sem változott, ami viszont igen, az a célállomás. A jelenlegi menetrendi időszakban Kassán kívül már Eperjesre (Prešov) is jár az arany–fekete Flirt. Mégpedig úgy, hogy a Prága felől érkező járat előbb Eperjesre megy Sároskőszeg (Kysak) elkerülésével (létezik egy összekötő vágány Nagyladna /Velká Lodina/ után), majd aztán siklik le Kassára. Visszafelé is ugyanez a helyzet, előbb fel Eperjesre, aztán a nagyladnai kitérőn keresztül irány a Szepesség, s Csehország. A vonat menetrendje itt tölthető le. Az árak pedig karácsony előtt dupla annyiba kerülnek, mint normál esetben, 33 eurót kell fizetni egy irányban, más munkanapokon 16 euróért is válthatunk menetjegyet Economy osztályon.

(fotó: LeoExpress)

Eperjes város vezetése az utóbbi időben aktívan lobbizik annak érdekében, hogy Szlovákia harmadik legnagyobb városának közvetlen kapcsolata legyen minél több nagyvárossal. Pozsonnyal már van közvetlen vasúti kapcsolat a Polana gyorsvonatnak köszönhetően, most pedig már Prágával is. Az eperjesiek azt is szeretnék elérni a ZSSK-nál, hogy a jelenleg Kassa és Budapest között közlekedő Hernád és Rákóczi EC vonatokat is hosszabbítsák meg Eperjesig. Továbbá az is érdekes lehet, hogy egyes idegenforgalmi körök Poprádon és Lőcsén arra törekednek, hogy a jövőben legyen közvetlen vasúti összeköttetése a térségnek Magyarországgal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek