A Regiojet is a Škodától vásárol

Korcsmáros Gábor   ·   2024.05.17. 12:00
RJP

Mégsem a lengyelektől vesz villamos motorvonatokat a cseh magánvasút.

Összesen huszonhárom villamos motorvonat egységet vásárol a legnagyobb cseh magánvasút, a Regiojet. A Škoda Grouptól rendelte meg a szerelvényeket, amelyek Csehországban és Szlovákiában is ismertek RegioPanter (vagy csak Panter) néven. A kontraktus értéke 3,5 milliárd cseh korona (54 milliárd 250 millió forint), a szerelvényeket 2026 végéig kell leszállítani a megrendelőnek. A Regiojetnek ez az első megrendelése a Škodától. A cseh magánvasút eredetileg azt tervezte, hogy a lengyel Pesa járműgyártótól vásárol vonatokat, végül azonban meggondolta.

Az új vonatokat Ústí nad Labem környékén fogják használni, észak-csehországi vasútvonalakon, mégpedig a Děčín–Ústí nad Labem–Most–Kadaň, a Chomutov–Karlovy Vary, az Ústí nad Labem–Litvínov, továbbá az Ústí nad Labem–Lysá nad Labem, az Ústí nad Labem–Klášterec nad Ohří, és az Ústí nad Labem–Roudnice nad Labem vonalakon. Ezeknek a vonalaknak a közszolgáltatási szerződés alapján történő kiszolgálását nyerte el a Regiojet tizenöt éves időszakra.

Maximális sebessége a vonatoknak 160 kilométer/óra lesz. A megrendelés alapján tizenöt kétrészes és nyolc háromszekciós egységet rendeltek. A kétrészes szerelvény 53 méter hosszú lesz, 142 ülőhellyel, a nyolcvan méter hosszú háromrészes szerelvény pedig 228 ülőhelyet kínál, ebben lesz első osztályú szakasz is.

Csehországban több regionális villamosított vasútvonalon is ilyen típusú vonatokat üzemeltetnek, vagy tervezik azt. Legutóbbi információink szerint a prágai agglomerációba is huszonkét RegioPanter kerül az év végéig.  Ezen kívül Szlovákiában is a "hazai" járműgyártó győzedelmeskedik általában az EMU-tendereken.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek