A Stadlertől vesznek intercity-vonatokat a szaúdiak

iho/vasút   ·   2024.02.07. 18:00
szaudarabia_sar_stadler_motorvonat

A Saudi Arabia Railways tíz plusz opcionálisan további tíz újgenerációs dízelmotorvonatot szerez be a szolgáltatások bővítéséhez.

A szaúdi vasúttársaság 2022-ben írt ki nemzetközi közbeszerzést a korszerű szerelvényekre, majd széleskörű értékelést követően tavaly hirdették ki győztesként a Stadlert. A svájci gyártónak ez az első megrendelése, amely a világ egyik leggyorsabban fejlődő vasúti piacáról, a Perzsa-öböl menti térségből érkezik. Az alaprendelésként vásárolt tíz szerelvényre vonatkozó, körülbelül 600 millió svájci frank (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 240 milliárd forint) értékű megállapodást a napokban írtak alá a felek. A szerződés a járművek tíz plusz tíz évnyi teljeskörű karbantartását és alkatrészellátását is magába foglalja.

A vonatok Szaúd-Arábia egyre bővülő vasúthálózatán fognak közlekedni, összekötve a királyság egyre növekvő városait. A beszerzéssel a Saudi Arabia Railways (SAR) újabb lépést tesz a Vízió 2030 elnevezésű vasútfejlesztési program megvalósítása felé. Az új vonatokat a legújabb európai és nemzetközi előírásoknak megfelelően, de kifejezetten az arab térség éghajlati viszonyaihoz igazítva tervezi és építi majd meg a Stadler. A gyártó a forró éghajlati körülményekkel kapcsolatban jelentős tervezési tapasztalattal rendelkezik a közel-keleti és észak-afrikai régióban (MENA) elnyert két másik nagy szerződés okán.

A körülbelül 175 méter hosszú szerelvényeket két önálló dízel-villamos hajtású vonófej fogja mozgatni, a dízelerőforrások eleget fognak tenni a legújabb, V-ös szintű európai emissziós szabványoknak. Egy motorvonatra, mely újabb szinte emeli Szaúd-Arábiában a vasúti utazás komfortját, élményét és megbízhatóságát, körülbelül 320 utas fér majd fel. A modern járművekkel a vasúttársaság reagál az úgynevezett „keleti vonatok” elnevezésű személyszállítási szolgáltatás iránti egyre növekvő igényre, a motorvonatokkal meg fogja duplázni, több mint 3,8 millióra emeli majd a járatok éves utaskapacitását. Ezen felül közvetlen expresszjáratok válnak elérhetővé Rijád és Dammam között, kiszolgálva az egyre növekvő utasmennyiséget az ország két legfontosabb városa között.

A Stadler-vonatok forgalomba állítása összhangban áll az úgynevezett nemzeti közlekedési és logisztikai stratégia kezdeményezéseivel is, melynek célja az életminőség javítása, Szaúd-Arábia tömegközlekedési rendszerének fejlesztése, továbbá az általános utasélmény javítása. A korszerű járművek új távlatokat nyit a királyságban tapasztalható gazdasági mozgalom előtt azáltal, hogy elősegíti az ország városai és régiói közötti gyors összeköttetéseket. A közlekedési és logisztikai rendszer jelentős segítséget kap a két szent mecset őrzőjétől és a koronahercegtől, hogy az ágazat megvalósíthassa a Vízió 2030 kezdeményezéseit.

(Nyitóképünkön a SAR-nak szánt dízel-motorvonatok látványterve. Kép forrása: Stadler Rail)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek