Airbusok helyett Boeingok: kínai fenyegetés

iho/repülés   ·   2012.03.14. 07:35
China_Eastern_cim

Kína európai uniós nagykövete megerősítette: az ázsiai nagyhatalom „tartózkodni fog” az Airbus repülőgépeinek megrendelésétől, az Unió által bevezetett légiközlekedési emissziókereskedelmi rendszer (ETS) ellenintézkedéseképp.

Wu Hailong szerint jelentős kínai légitársaságok fordulnak a Boeing repülőgépei felé, hogy ne kelljen az európai gyártótól vásárolniuk, válaszul a széndioxidadóra.

További A380-as megrendelések is veszélybe kerülhetnek <br>(fotó: Airbus)

Március elején az Airbus vezérigazgatója, Louis Gallois hozta nyilvánosságra, hogy Peking 12 milliárd dollár értékű megrendelést állított le az európaiak lépése miatt. Az ügyben, mint arról az iho/repülés is beszámolt, kilenc európai repülőgépipari nagyvállalat, gyártó és légitársaság fordult az európai politikai vezetéshez, kérve, találjon megoldást a helyzetre, állítsa le a kibontakozó kereskedelmi háborút Kínával és más országokkal.

Mostanra kezd kirajzolódni, koknrétan milyen üzleteket érint a kínai blokád. feltételezések szerint 10 A380-as óriásgépről van szó, amelyeket a Hong Kong Airlines rendelt, és több mint 30 A330-as szélestözsűről, amelyeket különböző kínai légitársaságok foglaltak le kína legnagyobb légitársaságai az elmúlt két évben.

A China Eastern Airlines 15 A330-asra szerződött 2011 októberében, az Air China tíz A330-asra és ugyancsak tíz A350-esre tavaly novemberben, míg a China Southern Airlines hatot rendelt a 330-asból és harmincat a keskenytörzsű A320-asból még 2010 novemberében.

A China Eastern igazgatótanácsának titkára néhány napja azt mondta, hogy a társaságnak nem áll szándékában az Airbus-rendelések lemondása, a tásaság elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a cég a pekingi kormány intencióinak megfelelően nem hajlandó alávetni magát az ETS rendszerének. Mint korábban jeleztük, az Európai Unió erre a lépésre válaszul korábban az unióbeli leszállási jogok felfüggesztésével fenyegetett. A kínai légitrársasági vezető társaihoz hasonlóan az ENSZ szakosított szervezete, az ICAO segítségével javasol megoldást a konfliktusra.

Kapcsolódó hírek