Megtetszett a szlovákoknak a railjet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.19. 11:15
RJ_01

Decembertől már a Pozsony–Zürich viszonylaton is railjet közlekedik, erről itt írtunk. Az osztrák minőség, úgy látszik, megtetszett a szlovák vasúttársaságnak, mert olyan információk birtokába jutottunk, hogy a ZSSK vezetősége tárgyalásokat kezdeményezett a Cseh Vasutakkal, hogy Prága és Pozsony között railjet szerelvényeket közlekedtessenek. A kék jetik már probléma nélkül bejárhatnának a szlovák vasútvonalra, hiszen a Simens Viaggio Comfort szerelvények már megkapták a típusengedélyt Szlovákiában.

fotó: České dráhy

Míg a ZSSK szóvivője azt állítja, hogy megkezdték az egyeztető tárgyalásokat a Cseh Vasutakkarl arról, hogy az egyik Prága és Pozsony között közlekedő járatpár cseh railjet legyen, a Cseh Vasutaknál egyelőre semmiről nem tudnak. Legalábbis a  Cseh Vasutak szóvivőjének állítása szerint: Petr Šťáhlavský szűkszavúan annyit mondott, hogy a 2020-as menetrend alakulásáról bár már folynak a tárgyalások, konkrét döntés azonban még nem született. A szlovákok viszont nem is várnák meg a menetrendváltást, reményeik szerint már júniustól, a nyári menetrendváltástól jöhetnének a cseh railjetek Pozsonyig.

A cseh railjetek másodosuzályú utasterében a kék szín dominál<br>(fotó: a szerző)

A kezdeményezés kézenfekvő, miért ne járhatna railjet Pozsonyig, ha az utolsó prágai railjet úgyis Leventeváron (Břeclav) éjszakázik? Talán ezt szeretnék javukra fordítani a szlovák vasúttársaságnál. A napokban nyilvánosságra hozott első jövő évi menetrendtervezetben feltűnt egy vonat, ami Břeclav állomásról tovább közlekedik majd, egyelőre nem tudni hová – ez lehet akár a pozsonyi railjet is. Prágából a vonat 19:51-kor indulna, azaz két órával a Slovenská Strela EC után. Pozsonyba néhány perccel éjfél előtt érhet. Visszafelé pedig egy kora reggeli járat indulhatna Pozsonyból, ami 9:08-ra érhet majd Prágába. Csak emlékeztetni szeretnénk, hogy valamikor a Cseh Vasutak a mostani hét szerelvénynek legalább a kétszeresét szerette volna megvásárolni, hogy azok Bécsen kívül Budapestet is kiszolgálják, de az akkori vezetés – inkább vezérigazgató-váltás – derékba törte a terveket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek