Befutott a Rail Cargo Hungaria idei első cukorrépavonata Kaposvárra

iho/vasút   ·   2022.10.07. 09:00
00_rch_cukorrepa

Megérkezett Kaposvárra, a Magyar Cukor Zrt. gyárába a Rail Cargo Hungaria idei első cukorrépa-vonata, és ezzel megkezdődött a 2022. évi cukorrépakampány. A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat december végéig összesen 250 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba. Az alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés fennmaradó mintegy negyven százaléka közúton jut el a gyárba.

A magyar gazdák idén a tavalyinál kisebb termőterületen, 8,7 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyárnak. Az aszályos időjárás a termésátlag csökkenéséhez vezetett, így az a becslések szerint – jelentősen elmaradva a korábbi szintektől – hektáronként átlagosan 50–52 tonna körül alakul, a termény cukortartalma azonban várhatóan magasabb lesz a korábbiaknál.

Százezer kilométer

A gyengébb termés miatt a gyár külföldi termőterületekről, a belföldi szántók mellett szlovákiai répaföldekről is vásárol alapanyagot. Nem ritka, hogy a Rail Cargo Hungaria vonatai ötszáz kilométernél távolabbról is fuvaroznak terményt, például a szlovákiai Nagyida és Zemplénújfalu környékéről. A kampány tervezett kilencven napja alatt a társaság szerelvényei összesen több mint százezer kilométert tesznek meg, és naponta átlagosan három cukorrépa-vonat közlekedik majd a magyar vasúti hálózaton.

A cukorgyár a kampány során naponta átlagosan 4500–5000 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi. A termelés energiaigényét a Magyar Cukor döntő részben saját előállításból kívánja fedezni, tekintettel a magas piaci energiaárakra.

Magas szintű logisztikai megoldások

A vasúti fuvarozás a közútival szembeni versenyképességét drasztikus mértékben rontja a vontatási villamos energia árának rendkívüli mértékű és kiszámíthatatlan ütemű drágulása. Ez a körülmény jelentős kihívás elé állította RCH-t is, amely magas szintű logisztikai szervezettséggel teljesíti a fuvarfeladatot. A magyar cukorrépa vasúti fuvarozásában szerzett évtizedes tapasztalatai és a kaposvári üzemmel kialakult hatékony szakmai együttműködése egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Cukor a fuvarozási szolgáltatás mellett a belső vasútüzem feladatainak ellátását ismét az RCH-ra bízta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek