DSV vagy CVC Capital Partners: az egyiké lesz a DB Schenker

iho   ·   2024.08.28. 09:20
dbschenker_felpot

A dán szállítmányozó óriás, valamint a luxemburgi magántőkealap vezette konzorcium nyújtott be végső ajánlatot a német nemzeti vasút Deutsche Bahn (DB) logisztikai üzletágáért.

A huszonegyedik század eddigi legnagyobb logisztikai üzletének titulált folyamatot a következő hetek során véglegesíthetik; a Reuters jelentése alapján mindkét jelentkező körülbelül 14 milliárd eurót (jelenlegi árfolyam alapján cirka 5500 milliárd forintot) fizetne a DB Schenkerért.

A CVC, az amerikai Carlyle Group és az abu-dzabi befektetési hatóság Abu Dhabi Investment Authority együttműködésének ajánlata egy olyan opciót is tartalmaz, mely alapján a német szövetségi kormány – kisebbségi részesedés mellett – újra befektethet a DB Schenkerbe. Ebben az esetben a konzorcium 16 milliárd eurót (nagyjából 6300 milliárd forintot) is hajlandó kifizetni.

A CVC által vezetett csoport azt tervezi, hogy bevezeti DB Schenkert a frankfurti tőzsdére, garantálva ezzel, hogy a vállalat székhelye Németországon belül maradjon. Ha viszont a DSV ajánlatát fogadja el a Deutsche Bahn, néhány munkahelyet és helyszínt fel fognak áldozni.

A DB-csoport tavaly decemberben döntött úgy, hogy eladásra kínálja fel a DB Schenkert annak érdekében, hogy fedezni tudják annak körülbelül 30 milliárd eurót (hozzávetőlegesen 12 ezer milliárd forintot) kitevő tartozásátadja hírül a Rail Freight.

Nem biztos azonban, hogy a logisztikai vállalat értékesítése csak pozitív eredményhez vezet: a szétválást követően továbbra is fennáll majd a kérdés az anyacég Deutsche Bahn (DB) és a DB Schenker jövőjével, valamint az üzlet nemzetközi hatásaival kapcsolatosan.

A logisztikai vállalat felvásárlására eredetileg hét érdeklődő jelentkezett: a DSV-n és a CVC-n kívül a svájci központú MSC és a dán Maersk – mindkettő nyár elején lépett vissza az üzlettől –, a szaúd-arábiai nemzeti szállítmányozó Bahri, az Abu-Dzabi központú ADQ befektetési alap, valamint a bostoni Bain és a szintén bostoni Advent International partnersége.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Flickr / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút Ellátási lánc Logisztika

A modális átállás folytatásának feltételei az alpesi tranzitban

iho.hu   ·   2024.09.12. 08:45

Megfelelően teljesített a Rajna-völgyi vasút augusztusi teljes lezárása idején a folyó balparti vasútján a tehervonatokat továbbító dízelszekció. A kedvező tapasztalatokból kiindulva a kombinált fuvarozás egyre több szereplője szorgalmazza az észak–déli szállítási tengely stabilitásának fenntarthatósága érdekében a szóba jövő elzászi vasútvonalak kapacitásbővítését.