Elmarad a szerdai rendkívüli közgyűlés

iho/vasút   ·   2012.01.10. 11:36

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció kérésére a főpolgármester elhalasztja a Fővárosi Közgyűlés szerdára tervezett rendkívüli ülését, mivel a képviselőcsoport „határozott ígéretet tett a kormánnyal folytatott, a BKV-ról szóló egyeztetés felgyorsítására”. Erről Tarlós István főpolgármester és Németh Zoltán, a frakció vezetője kedden közös közleményben tájékoztatott.

A városvezető múlt pénteken a BKV kritikus helyzetével indokolta az ülés összehívását. A szerdára tervezett közgyűlésen döntöttek volna egyebek mellett arról, hogy a főváros 15 százalék forrást zárol az intézményeknél, s az összeget a BKV működési céljaira fordítja, 6 milliárd plusz 4 milliárd forint közvetlen pénzügyi támogatást nyújt a cégnek, 9 milliárd forint tagi kölcsönt ad április 30-ig, befagyasztja az összes nem kötelező feladatot, és a legvégső esetben tarifaemelés következhetett volna. Ezen intézkedések feltétele volt, hogy a kormány szabadítsa fel a 32 milliárd forintos normatív támogatást és adja meg a főváros által kért 21 milliárd forintos segítséget.

A főpolgármester akkor azt mondta: ha a BKV működési finanszírozása stabilizálódna, akkor refinanszírozható lenne az első negyedévben visszafizetendő 45 milliárd forintos hitelállomány, amelyet 2004-ben vett fel a társaság.
„Abban a pillanatban, hogy ez nem történik meg, a hiteleket vissza kell fizetni, ami egy pillanat alatt a BKV közvetlen, szó szoros értelmében vett fizetésképtelenségét jelenti” – tette hozzá Tarlós István.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 21-én Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról Tarlós Istvánnal. A főpolgármester pedig Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját nevezte ki tárgyalópartnernek. Úgy tudni, hogy az egyeztetés már megkezdődött a két fél között. Tarlós István többször is jelezte: a találkozót előkészítő tárgyalásnak tartja, megállapodást ugyanis csak a kormánnyal tud kötni.

Orbán Viktor kormányfő vasárnap a főváros által a BKV működéséhez kért állami támogatásról szólva azt mondta, a kabinet a budapestiek oldalán áll, de hosszabb távon szerinte fenntarthatatlan, hogy az ország legjobban fejlődő gazdasági térsége ne tudja a szegényebb országrészektől való forráselvonás nélkül megszervezni a tömegközlekedését. A miniszterelnök közölte: a fővárosnak meg kell oldania, hogy a kormány támogatása nélkül is működjön a tömegközlekedése, mivel azonban az csak fokozatosan történhet meg, a kormány addig is „szívesen társul” olyan programhoz, amely a BKV hosszú távú fenntartásáról szól, ráadásul várható, hogy a közösségi közlekedés kérdését az IMF is napirendre akarja venni.

A főpolgármester hétfőn nyolc pontból álló javaslatcsomagot küldött a kormányfőnek a BKV helyzetének hosszú távú rendezése kapcsán. A városvezető a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva kívánatosnak nevezte a hosszú távú megoldást, ugyanakkor megjegyezte: ha „most a rövid távú problémát nem oldjuk meg a kormánnyal közösen, akkor semmiféle hosszú távú megoldásnak nincs értelme és létjogosultsága, mert másfél hónapon belül összeomlik a BKV”.

A fővárosi MSZP a közgyűlés rendkívüli ülésének megtartását javasolja

Az MSZP fővárosi frakciója azt javasolja, hogy tartsák meg a Fővárosi Közgyűlés szerdára meghirdetett rendkívüli ülését, és érthetetlennek tartja az ülés elhalasztásáról hozott döntést.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője közleményében érthetetlennek nevezte „a BKV-csőd elkerülését célzó” ülés elhalasztását. Mint írta, csak remélni tudja, hogy „nem egy titkos megállapodás születik valamelyik füstös minisztériumi szobában, a közlekedési vállalat jelenlegi, égető problémáját próbálják látszatmegoldással rövidtávon elhárítani”.

A közösségi közlekedés fenntartható, hosszú távú megoldásához véleménye szerint szükséges lenne, hogy a Fővárosi Közgyűlés frakciói közös álláspontot alakítsanak ki. Hozzátette, hogy ennek fóruma a Fővárosi Közgyűlés és „nem a helyzet kialakulásáért felelős Fidesz-kormány zárt ajtók mögötti titokszobái”.
Horváth Csaba közleményében felszólította a kormányt, hogy valódi tárgyalásokat és felelős gazdaságpolitikát folytasson.

Kapcsolódó hírek