ENR: még száz Evolution Series mozdonyt kérünk!

Károly Szabolcs   ·   2021.11.09. 12:00
enr_locs

Újabb jelentős mozdonybeszerzést hajt végre az egyiptomi nemzeti vasút: száz dízel-villamos gépet rendelt a Wabtectől.

Az ES30ACi gyári sorozatú, hattengelyes gépeket személyszállító és tehervonatok élén egyaránt be fogja vetni a vasúttársaság. A 135 tonnás mozdonyokban 2400 kilowatt teljesítményű, tizenkét hengeres Evolution Series dízelmotor fog dolgozni, mely a váltakozó áramú vontatómotorokat meghajtva 140 kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességet tesz majd lehetővé. A gépeket egyedi tengelyhajtással és dinamikus fékrendszerrel látják el.

A mozdonyok szállítása 2023-ban kezdődhet meg. A beruházást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett kölcsönből finanszírozzák – számol be az International Railway Journal.

Az ENR 2017-ben rendelt száztíz új Evolution Series dízel-villamos mozdonyt a General Electrictől (GE). Az első gépeket 2019 végén viszont már a Wabtectől vehették át, miután az 2019 elején összeolvadt a nagynevű vállalat közlekedésijármű-gyártó ágazatával, a GE Transportationnel. Az utolsó mozdony idén áprilisban futott be Egyiptomba. A két fél közötti megállapodás magában foglalta további 81 meglévő, leállított, a GE által gyártott mozdony felújítását is.

A járműbeszerzéssel az ENR ismét jelentős lépést tett az ország vasúti szolgáltatásainak korszerűvé válása felé. A vasúttársaság az elmúlt évek során lépéskényszerbe került, mivel az elavult, megbízhatatlan gördülőállomány már jelentősen veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. Az új gépek leszállítását követően már háromszáznál is több Wabtec- és GE-mozdony fog üzemelni a vasúttársaság flottájában.

A mozdonyokon felül 1300 új, részben a Dunakeszi Járműjavítóban (DJJ) gyártott és összeszerelt vasúti személykocsit is beszerez az ENR az orosz Transzmasholdingtól (TMH), valamint magyar partnerétől, a Magyar Vagon Zrt.-től. A járműbeszerzéseken felül infrastruktúra-fejlesztéseket is végrehajtanak.

(Nyitóképünkön az ENR első száztíz Evolution Series mozdonyai közül látható kettő, miután hajón befutottak az alexandriai kikötőbe. Kép forrása: Railway Pro)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek