Forgalomba álltak a megatrolik a prágai reptéri járaton

Korcsmáros Gábor   ·   2024.03.08. 15:00
Troli

A háromrészes, huszonnégy méter hosszú akkumulátoros trolibuszok a Václav Havel Repülőtér és a Veleslavín városrész között közlekednek. 

Március 6-ától már hivatalosan is két trolibuszjárata van a cseh fővárosnak. A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) elindította a rekord hosszú, huszonnégy méteres, három szekciós trolibuszokat az 59-es számozású reptéri járaton. A „megatrolibuszok”, ahogyan Prágában hívják őket, a Nádraží Veleslavín (az "A" metróvonal megállója) és a Václav Havel Repülőtér (Letiště Václava Havla) között közlekednek a menetrend szerinti járatokon. Az 59-es trolibuszjárat az eddig közlekedő 119-es buszjáratot váltotta ki. 

De még mielőtt forgalomba álltak volna, a DPP munkatársai stílszerűen felsorakoztatták a megatrolikat egy közös fotózásra. Igencsak tetszetős a látvány, ahol egyszerre húsz teljesen új trolibusz pózol a prágai repülőtér egyik kifutópályáján. Az eredeti tervek szerint a reptéri járaton villamos meghajtású buszok közlekedtek volna a főpályaudvar (Hlavní nádraží) és a repülőtér között, de a terepviszonyok, valamint a töltőinfrastruktúra hiánya miatt elvetették ezt a lehetőséget. Aztán döntöttek a trolibuszok alkalmazásáról, s később arról is, hogy a járatra nagy kapacitású, extra hosszú trolibuszokat szereznek be. 

Fotó: DPP

Azt, hogy lényegében a trolibusz kötöttpályás (vasúti) járműnek minősül, Petr Witowski, a DPP vezérigazgatója némi gúnyolódással megjegyezte, hogy a városnak végre van „gyorsvasútja” a reptérre. Viccelődve megjegyezvén, hogy a vasúti összeköttetés, amely évtizedek óta készül, még mindig hiányzik, és csak most jutott el a konzultációs szakaszba. 

Az új trolijárat számára Nádraží Veleslavín és a reptér régebbi egyes termináljáig felsővezetéket építettek ki, a trolibuszok az egyes terminál megállóját elhagyva akkumulátorral közlekednek majd az új második terminál megállójáig. A második terminál közelében egy trolibusz-töltőállomás is épült. A ŠkodaSolaris 24m típusú trolibusz paramétereiről, amit egyébként Pozsonyban is teszteltek, előző cikkünkben olvashatnak.  

Prágában a reptéri vonalon kívül Palmovka és Letňany, illetve Miškovice megállók között közlekedik még trolibusz, ez az 58-as számozású vonal, ahol SOR típusú trolibuszok járnak oda-vissza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek