Hidrogénhajtású buszt tesztelnek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.11.24. 15:00
3

Két évig tesztelik a Škoda H'City autóbuszát a cseh fővárosban.

A cseh fővárosban rendezett Czechbus 2022-es közlekedési szakkiállítás keretén belül mutatták be a Škoda Csoport által gyártott H’City 12 típusú hidrogénhajtású autóbuszt Csehországban. Az alternatív hajtású járművet a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) a tömegközlekedési hálózatának egyik autóbuszjáratán tervezi közlekedtetni kétéves próbaüzemben. A jelenlegi tervek szerint a 170-es vonalán közlekedne a busz Barrandov és Délváros (Jižní Město) városrészek között, merthogy éppen Barrandov városrészben terveznek egy hidrogéntöltő állomást építeni. 

A hidrogénbusz kétéves tesztüzemére kiírt pályázatot a Škoda nyerte, a szerződés szerint a DPP minden megtett kilométer után 54 koronát (890 forintot) fizet, áfa nélkül. A Škoda H'CITY 12 típusú autóbusz elektromos áramforrásként PEM reverzibilis üzemanyagcellákat használ, amelyekben hidrogén és oxigén reakciója zajlik, valamint akkumulátorokat, amelyekben a termelt energiát tárolják. Az autóbusz hatótávolsága egy töltéssel 350 kilométer, a jármű karosszériáját pedig a Škoda törökországi leányvállalata, a Temsa gyártja. 

A kétéves tesztüzemnek köszönhetően a prágai közlekedési vállalat elegendő tapasztalatot tud gyűjteni a jármű futás- és egyéb tulajdonságairól mindegyik évszakban. A tesztüzem kiértékelését követően döntenek majd arról, hogy vásrolnak-e hidrogénbuszokat, és ha igen, mennyit. A DPP saját hidrogéntöltő állomás létesítését is tervezi. 

A jármű paraméterei

  • Hossz: 12 020 milliméter
  • Szélesség: 2 550 milliméter
  • Magasság: 3 430 milliméter
  • Ülőhely: 26
  • Utasok száma: legfeljebb 85 fő
  • Hatótávolság töltésenként: 350 kilométer
  • Hidrogéntartály kapacitása: 39 kilogramm

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.