Huszonöt sínpárducot vesznek a bolgárok a Škodától

Korcsmáros Gábor   ·   2024.09.06. 15:00
BG

A szerződés értelmében a gyártó tizenötéves szervizelést is vállal.

Újabb sikert ért el a Škoda Group a nemzetközi porondon, mivel a bolgár vasutaknak (BDŽ) húsz plusz opcionálisan további öt új, alacsonypadlós, modern villamos motorvonat szerelvényt gyárt. A RegioPanter néven elhíresült villamos motorvonatok a legöregebb vasúti járműveket váltják ki Bulgáriában. A vonatok háromszáz utas befogadására alkalmasak, lesz bennük wifi, fedélzeti kamera, többcélú tér is. A szerződés értéke több mint félmilliárd euró (13 milliárd cseh korona), a gyártó tizenöt éves szervizszolgáltatást is nyújt majd a szerelvényekre.

A bolgár Panterek maximális sebessége 160 kilométer/óra lesz, a 25 kilovolt 50 hertzes váltóáramú feszültségrendszer alatt képesek közlekedni, alacsonypadlósak, az ajtók szélessége pedig 1500 milliméter. A többcélú térben kényelmesen elférnek a babakocsik, kerékpárok, kerekesszékek is. A szerelvényekbe gyárilag beépítik az ETCS Level 2 európai vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti egységét is.

A Škoda a bolgár közbeszerzési eljáráson az Alstomot győzte le alacsonyabb árajánlatával. Az első új szerelvény a szerződés aláírását követő két éven belül meg kell, hogy érkezzen a megrendelőhöz. A RegioPanterek Csehországon kívül Szlovákiában és Lettországban vetettek lábat, Észtországban pedig most folyik a tesztüzemük. Ezzel a megrendeléssel a Škoda Európa-szerte már négyszáz ilyen szerelvénnyel büszkélkedhet.

Információink szerint az új szerelvények a Szófia–Burgasz, Szófia–Várna, illetve a Szófia–Rusze vasútvonalakon szolgálnak majd. A beszerzést uniós támogatásból finanszírozza a bolgár vasúttársaság.

Nyitókép: Škoda Group

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek