Kedden indul a Szeged–Szabadka személyszállítás

iho   ·   2023.11.24. 08:43
roszke0

Szerbiai vasútbarátok lefotózták a kifüggesztett menetrendet: napi öt pár vonat lesz, délben jelentős lyukkal.

A balkáni hangulatot erősíti, hogy így kell megtudnunk: a Szabad Magyar Szó újság helyi vasútbarátok Facebook-bejegyzésére hivatkozva hozta le a Szeged–Röszke–Szabadka vasútvonal november 28-án induló személyvonati menetrendjét. Eszerint napi öt pár személyvonat lesz, a 44 kilométeres távon a röszkei határvizsgálat fél–háromnegyed órás idejét beleszámítva másfél órára jön ki a menetidő, mivel nem sikerült megoldást találni a gyors határellenőrzésre.

(fotók: Buljovčić Josip)

A menetrendi ábrán a sárga hátterű vonatokat a MÁV-Start Uzsgyijával teljesítik majd, a szürkéket pedig a szerbek adják majd rá. Ennek előfeltétele, hogy a modernebb verziójú szerb motorvonatok is megszerezzék a hazai engedélyeket, amelynek érdekében az elmúlt pár héten rendszeresen fellelhetők voltak a vonatok Szeged környékén, olykor egész Hódmezővásárhelyig elkocogtak a futópróbákon.

A 136-os vonalon eredetileg október 23-án indult volna újra a személyszállítás, nyolcévnyi szünetet követően: a nemzetiközi forgalmat és a rövidke vonal helyi vonatait a 2015 őszén tomboló migránsválság során állították le.

Az élet tavaly augusztus 1-jén tért vissza a vonalra tehervonatok formájában: a kelebiai vonal átépítése miatt erre terelik a szerevényeket, miközben Szeged és az országhatár között még zajlik a villamosítás az állami forrásból, a MÁV beruházásában, a V-Híd Zrt. kivitelezésében 2021-ben elkezdett korszerűsítési munkák részeként. A projekt során a korábbi hatvan kilométer per órás pályasebesség nyolcvan–százhúszra emelkedik, kiépül a villamosítás, a vonatbefolyásolás, valamint a távvezérlő- és biztosítóberendezések. Átépült Röszke állomás vágányhálózata, Szentmihálytelek névvel pedig egy új megállóhelyet is létrehoztak, magasperonnal, esőbeállókkal, valamint P+R és B+R parkolókkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek