Kína leállítja a nemzetközi fuvarozást Litvánia felé

iho/vasút   ·   2022.08.18. 15:00
kinai_tehervonatok

A balti ország közlekedési és hírközlési minisztere, Agne Vaiciukeviciute Kína tiltakozása ellenére tett látogatást Tajvanon, erre válaszul hozott meg szankciókat a napokban a gazdasági nagyhatalom.

A litván közlekedési minisztérium a Reutersnek úgy nyilatkozott: Peking úgy döntött, hogy folytatja és fokozza az uniós tagállam elleni illegális cselekedeteket. Ráadásul még a tajvani külügyminisztérium is elítéli Kína lépését.

Kínai források szerint a kínai kormány Vaiciukeviciute tajvani látogatását Kína szuverenitását és területi integritását aláásó cselekménynek és az ország belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti.

A Kínában jól ismert logisztikai vállalat, a New Silk Road Intermodal szerint a korlátozások jelenleg nincsenek hatással a Kína és Európa közötti tehervonatokra: az Új Selyemút fontos útvonalán, Kalinyingrádon és Litvánián át közlekedő fuvarok továbbra is menetrend szerint járnak.

Litvánia és Kína között tavaly óta fokozódik a politikai feszültség, amikor is Kína arra kényszerítette a balti országot, hogy zárja be tajvani nagykövetségét. Litvánia és Tajvan mindeközben egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait, emiatt a Kína 2022 első negyedévében szinte semmilyen litván exportterméket nem vásárolt – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: hungary.postsen.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek