LOT: két 787-essel kevesebb, csomag az EB előtt

iho   ·   2013.11.11. 08:45
cim5

Az Európai Bizottság megkezdte az ilyenkor szokásos vizsgálatot a LOT-nak nyújtott állami támogatás ügyében. Az állami légitársaság 200 millió eurót kapott az államtól, majd miután az EB elfogadott egy átmeneti mentőcsomagot, azzal a feltétellel, hogy Lengyelország benyújtja a légitársaság teljes átstrukturálására kidolgozott tervét: a két és fél évre szóló program el is készült, és ennek fényében vizsgál most a Bizottság egy 200 millió eurós csomagot.

A tervek szerint a társaság erősen leépít az E-jetek állományából

A feltétel, mint minden más légitársaság esetében az, hogy a pénzt a légitársaság átalakítására fordítsák, amelynek révén a LOT hosszú távon gazdaságos működésre vált, és ugyancsak fontos feltétel, hogy maga a légitársaság is járuljon hozzá a struktúraváltás költségeihez.

Az unió kormányzata hasonló vizsgálatot folytatott egyebek közt a CSA átalakításával kapcsolatban is, és ez esetben jóváhagyta a kormányhitelt, a társaság azóta valóban erősen átalakult, a Koreannak köszönhetően a szükséges tőkebevonás is megtörtént.

Sebastian Mikosz, a LOT elnöke sem tartotta váratlannak a vizsgálat hírét, jó ideje számítottak rá, ugyanakkor Mikosz azt is elmondta, hogy a LOT valóban komoly átalakítások előtt áll, drasztikusan csökkenti a flottáját és tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel az állomány 800 fős csökkentéséről is, ugyanakkor szeretne a légitársaság vonzó célponttá válni a potenciális befektetők számára.

A LOT volt a 787-esek első európai üzemeltetője: kettőt lízingbe adnak más társaságnak

Az unió által is kért racionalizálás keretében a társaság már szeptemberben bejelentette, hogy csökkenti járatai sűrűségét Athén, Helsinki, Zürich, Kairó, Bejrút, Barcelona, Berlin és Düsseldorf irányába, leállít tizenöt Embraer regionális utasszállítót (nem tudni pontosan, melyik altípust vagy melyikből mennyit, jelenleg tíz 170-es, tizennégy 175-ös és nyolc 195-ös tartozik a flottához). Ami még érdekesebb, a tervek szerint a hat nagy hatótávolságú, széles törzsű 787-es közül – amelyekkel a régebbi és drágább üzemű 767-osokat váltották ki – kettőt kiajánlanak lízingre.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek