Maradnak a jéelvés hálókocsik a Metropolon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.18. 12:00
WLABmz_01

A Cseh Vasutak vonatain közlekedő hálókocsik és fekvőhelyes kocsik utasellátó szolgáltató cége további négy éven keresztül a JLV (Jídelní a lůžkové vozy) lesz. A versenypályázaton egyedüli indulóként nem volt nehéz dolga az eddigi szolgáltatónak. A Cseh Vasutak 161,8 millió koronát (áfa nélkül) fizet ki a JLV-nek a szolgáltatásokért, ami durván hat millió koronával kevesebb, mint amire számított a vasúttársaság.

De luxe kabin is van a cseh hálókocsikban saját zuhanyzóval és WC-vel (fotó: JLV)

A szerződés értelmében további négy éven keresztül a JLV gondozza majd a huszonegy hálókocsit és kilenc fekvőhelyes kocsit 2020 januárjától is. A megszokott szolgáltatási minőség tehát marad a cseh hálókocsikon. A Cseh Vasutaknak jelenleg tizenkét WLABmz típusú hálókocsija van, ezek a legkorszerűbbek, de luxe kabinokkal is ellátva, amikben saját WC és zuhanyzó is van. Ezeket a Siemens gyártotta 2006–2007-ben. Továbbá van kilenc WLABmee típusú, a MOVO Plzeň vállalatnál átépített kocsik, amik 2000–2001-ben készültek, ezek is már inkább a jelenkor színvonalát próbálják adni, bár már látszik rajtuk a lelakottság.

A fekvőhelyes kocsikból már csak kilencet üzemeltet a Cseh Vasutak, ezek Bcmz sorozatú, valamikori ÖBB-s kusettek, amelyeket 1981-ben gyártott a Jenbacher vagongyár, mindegyikük átesett már felújításon a kétezres évek második felében. Maradt még néhány keletnémet származású szimpla WLAB típusú kocsi is, de ezeket már alig látni, csak ritkán vetik be őket „pótkocsiként”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek