Megsértette az uniós versenyjogot a Cseh Vasutak és az ÖBB

MTI/iho   ·   2024.10.24. 08:30
obb_cd

Kartelleztek a RegioJet ellen, ezért összesen 48,6 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 19,5 milliárd forint bírságot kell befizetniük.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a két társaság összejátszott annak érdekében, hogy megakadályozza a magántulajdonú cseh RegioJet vasúttársaság hozzájutását az osztrák államvasutak használt személykocsijaihoz. Ennek érdekében a két állami cég 2012 és 2016 között összehangoltan lépett fel a használt vasúti kocsikat érintő értékesítés során, „korlátozva ezáltal a versenyt a vasúti és személyszállítási piacon”.

A cseh államvasutakra (ČD, České dráhy) csaknem 32 millió euró (cirka 12,8 milliárd forint), az osztrákra pedig 16,7 millió eurónyi (körülbelül 6,6 milliárd forint) bírságot szabtak ki. A két vállalat fellebbezhet a döntés ellen.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos a közleményben kiemelte: a vasúti közlekedés vonzóvá tétele kulcsfontosságú az ökológiai lábnyom csökkentése szempontjából, ezért az Európai Unió semmiféle versenykorlátozást nem tűr el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Logisztika Jogi osztály

Továbbra is kihívást jelent a Brexit a logisztikában?

iho.hu   ·   2024.10.23. 16:45

A Brexit hatása az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre, és ezzel egyidejűleg a kapcsolódó logisztikai folyamatokra négy év elteltével is érezhető. A folyamatosan bevezetett új szabályozások, megnövekedett költségek és a határátkelési eljárások bonyolultsága jelentősen megnehezítik a vállalkozások működését.