Minden vasúti közlekedést felfüggesztenek a finnek Oroszország felé

iho/vasút   ·   2022.10.27. 09:00
finnorszag_tehervonat

A finn nemzeti vasút VR Group a finn–orosz határt érintő nemzetközi személyszállítást már nyáron leállította, 2022 végéig pedig az árufuvarozást is felfüggesztik.

A finn vasúttársaság áprilisban azt nyilatkozta, a két ország közötti vasúti áruszállítást fokozatosan, a meglévő szállítási szerződések lejártával állítja le.

A VR nem először hoz ilyen intézkedéseket. A vállalatcsoport logisztikai ágazata, a VR Transpoint már március végén felfüggesztette a vasúti teherfuvarozást Oroszországgal az orosz–ukrán háború okán az oroszok – többet között az Oroszországi Vasutak (RZSD) – ellen az Európai Unió által kivetett szankciós intézkedések részeként. A Helsinki és Szentpétervár közötti tehervonatok azonban három nap múlva, március 30-án mégis újraindultak. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a VR a háború február végi kitörése és szeptember között 65 százalékkal már csökkentette a finn–orosz vasúti áruszállítás mértékét.

A Rail Freight még tavasszal írt arról, hogy a szankciók és a leállítás a VR több leányvállalatát is érzékenyen érintik. A Finnlog a Finnország és Oroszország közötti vasúti faáruszállításért felel, a Finnország és Ázsia, valamint a FÁK-országok közötti teherfuvarozást a ContainerTrans Scandinavia (CTS) végzi a TransContainerrel, a Freight One Scandinaviával (FOS) és az orosz OAO PGK-val együttműködésben. Ezek a nemzetközi szolgáltatások jelentős részben oroszországi útvonalakat használnak.

A finnek augusztusban a finn főváros és Szentpétervár között közlekedő nemzetközi vonatokat, az Allegrókat is leállították. A VR már a háború elején felfüggesztette volna a távolsági járatokat, az EU viszont azt kérte, hogy az Allegrók továbbra is elérhetőek maradjanak azon orosz állampolgárok előtt, akik el akarnak menekülni az országból – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a VR egyik tehervonata. Kép forrása: VR Group/railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek