Nézegessünk ismét különleges vasúti képeket!

Joó Ferenc   ·   2018.05.06. 18:45
multidezo9-400

Sokat tud változni a vasút akár öt év alatt is, hát még harminc év alatt! Ahogy mi emberek is felnevelünk egy új generációt, úgy a vasúttársaságoknál is új járművek kerülnek rendszeresítésre, a régiek kikopnak. Mai válogatásunk témája nem egy–egy mozdonysorozat, hanem a nosztalgiaüzem bizonyos járművei, a magánvasutak első szárnypróbálgatásai, néhány hazánkba bejáró mozdonytípus és személykocsi, illetve akad külföldi érdekesség is. A mottó: megismételhetetlen felvételek!

Amit ma készpénznek veszünk, az régen nem volt annyira triviális: a Magyar Vasúttörténeti Park járműgyűjteményét az ország több szegletéből kellett összeszedni. Sajnos tudjuk, hogy nincs mindenre pénz, így néhány sorozat nem üzemelhet, pedig milyen jó lenne a Hargita-motorvonattal utazni! Más esetekben az amúgy személyvonatot nem továbbító mozdonyok adják a különlegességét egy utazásnak. Az elmúlt két évtizedben igen sok különvonat közlekedett, szebbnél szebb és érdekesnél érdekesebb járművekkel, sok szép emlékkel gyarapítva a résztvevőket.

Első képünkön a V40 016-os látható, amikor még a Keleti pályaudvar oldalában volt kiállítva. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Joó Ferenc)

Ugyancsak hajlandók vagyunk elfelejteni, hogy nem volt mindig ilyen színes a magyar vasút. A magánvasúti társaságok megjelenése előtt csak a MÁV, a GYSEV és néhány külföldi államvasút gépei merészkedhettek be a magyar vasúti hálózatra. Tíz–tizenkét évvel ezelőtt indultak be az első magyar magánvasutak, olyan jeleneteket produkálva, amelyek mára szintén kezdenek feledésbe merülni.

Akár járt valaki külföldön, akár csak a vasútmodell-katalógusokból vagy vasúti könyvekből és magazinokból ismeri más országok vasútjait, mindenkinek vannak kedvence mozdonysorozatai. Ki merte volna annak idején remélni, hogy a Piko DR 130-as sorozatú modellek eredetije majd nálunk is közlekedik? Vannak olyan mozdonyok, amelyek azonban nem juthatnak el Magyarországra, de mégis kedvencnek számítanak. Válogatásunkat néhány ilyen felvétellel zárjuk.

Jöjjenek hát a digitális fényképezőgéppel készített képek mellett esetleg még Szmenával lőtt, papírképről vagy diáról kezdetleges módszerrel szkennelt, de legalább megőrzött felvételek! A porszemekért, fakult színekért elnézést kérünk, de ez a sorozat nem arról szól, hogy nyomdai minőségű képeket tegyünk közzé. Itt a hangulat, a merengés, a nosztalgia a lényeg! Fogadják szeretettel és ne felejtsék, hogy a galéria az alábbi képre kattintva nyílik!

A sorozat előző részei itt olvashatók:

Jövő hétvégén sorozatunk tizedik tagjával jelentkezünk. Mit gondolnak kedves olvasóink, mi lesz a téma? Van valakinek hiányérzete?

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek