Októbertől indulhatnak az ablakos vonatok Szeged és Szabadka között

iho.hu   ·   2023.01.22. 12:00
sinofest

A lényeg a feltételes módon van, hiszen még sok a teendő a SzegedSzabadka vonal magyarországi szakaszán.

Idestova nyolcadik éve nem lehet vonattal eljutni az egyik városból a másikba. A felújított SzegedSzabadka vonalat (Szeged és Röszke országhatár között a MÁV 136-os számú vonala) tavaly adták át a teherforgalomnak, idén pedig várhatóan a személyvonatok is elindulhatnak.

A vasútfejlesztési munkálatok a szerbiai oldalon már befejeződtek, Magyarországon pedig hamarosan a végéhez közelednek a szakmai előrejelzések szerint várhatóan idén októberben utazhatunk ismét ezen a vonalon. A hazai, 13,075 kilométer hosszú pályaszakaszon a biztosítóberendezési, távközlési, erősáramú fejlesztések vannak fókuszban, a drót kihúzása szintén a közeljövő feladata, továbbá a röszkei vasútállomás felújítása is még javában zajlik. A munkálatok befejezése után indulhat meg a személyforgalom Röszkén át a két ország között, ami mintegy 60–80 ezer potenciális utazót érintene a térségben. Az, hogy pontosan milyen menettartammal számolhatunk ezen a szakaszon, egyelőre nyitott kérdés, ez ugyanis a vámellenőrzés menetétől is függ majd. Korábban harminc, uszkve negyven perccel számoltak, ezt dobhatja meg félórával a rostokolás a határon. 

A menetrendi lehetőségeket tehát jelentősen befolyásolja az alkalmazandó vám és határrendészeti technológia, és azok normaideje. A személyszállító vonatok előzetesen tervezett napi száma:

  • hat pár nemzetközi IC vonat,
  • hat pár belföldi személyvonat Röszke és Szeged között; a Budapest–Kelebia országhatár vasút évek múlva esedékes átadásáig ez lesz a vasúti köldökzsinór a két ország között. 

Az októberi kezdésre vonatkozó információink a Pannonrtv vonatkozó írásából származnak, nekik nyilatkozott Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi pályavasúti területi igazgatója.

Kétezertizenkettőben készült felvételünkön két „majomringató”, egy Buzenyka és egy szerb sinó várakozik Röszkén. Akkor éppen át kellett szállni egyik motorkocsiról a másikra.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek