SBB: Girunóból sosem elég!

iho/vasút   ·   2024.02.17. 09:00
sbb_giruno_gotthard

A Svájci Szövetségi Vasút még ötöt kér a Stadler nagysebességű motorvonataiból az olaszországi nemzetközi járatok bővítéséhez.

Az elmúlt évek során egyre népszerűbbé válik a vasúti közlekedés Svájc és Olaszország között, az utasszámok folyamatosan nőnek. Az igények kielégítése érdekében az SBB olasz partnerével, a Trenitaliával együttműködve azon dolgozik, hogy a nemzetközi járatokat még vonzóbbá tegye, még több vonattal, elsősorban a Gotthárd-útvonalon. Ennek érdekében adták le igényüket újabb öt Stadler-motorvonatra. Ahogy a vasúttársaság által 2014-ben rendelt 29 Girunót, az új szerelvényeket is száz százalékban svájci, bussnangi üzemében építi majd meg a hazai gyártó, a tervek szerint 2025 végéig.

A Stadler nagysebességű motorvonatai a gyártó keresztségében a Smile, az SBB-nél pedig a Giruno elnevezést kapták, mely a közönséges ölyv rétoromán megfelelője. A típus az első olyan nagysebességű vonat Európában, melyet teljesen akadálymentesnek terveztek és építenek, eleget téve a fogyatékkal élők diszkriminációjáról szóló törvénynek.

A tíz évvel ezelőtt vásárolt Girunókat 2021-ben vehette át az SBB. A szerelvények jelenleg a Bázelből és Zürichből Luganóba és Milánóba, valamint tovább Genovába, Bolognába és Velencébe közlekednek.

A típus annyira bevált, hogy 2022-ben újabb hét szerelvényt rendelt a vasúttársaság. Ezek első példányait várhatóan idén vehetik át, és a tervek szerint Svájc és Németország között, Bázelen keresztül fognak közlekedni 2026-tól.

A Stadlertől elmondták, a Giruno az SBB-vel való sikeres együttműködés eredménye, mely a gyártó innovációs erejét képviseli.

A Giruno egy tizenegy kocsiból álló, többáramnemű villamos motorvonat, legnagyobb üzemi sebessége 250 kilométer per óra. Az egyenként 202 méter hosszú szerelvényekből kettőt összekapcsolva látványos mennyiségű, 810 ülőhelyet kínálhat egy vonat.

A különböző peronmagasságokhoz is megfelelő, innovatív, alacsony belépéssel, valamint a fogyatékkal élők egyenlőségére vonatkozó előírások példamutató betartása révén a járműtípus magas szintű akadálymentességet és kiemelkedő utazási kényelmet kínál. A Giruno páratlan utazási élményt kínál az olyan szolgáltatásainak köszönhetően, mint a kiváló mobiltelefon-vétel, a fedélzeti wifi, a minden ülésnél megtalálható hálózati csatlakozók, a nagy csomagtartók és a modern LED-világítás.

(Nyitóképünkön az SBB egyik Girunója tempózik ki a Gotthárd-bázisalagútból. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek