Tervezik Irak első villamosított vasútvonalát

iho/vasút   ·   2023.02.01. 09:00
irak_vasut

A Perzsa-öböltől Törökországig vezető pályának köszönhetően Irak is tranzitországgá válhatna, kapcsolatot teremtve Európával is.

Az iraki közlekedési minisztérium közlése szerint a száraz csatorna elnevezésű projekt keretében 1200 kilométer hosszú, új, villamosított vasúti pálya épülhet ki, mely az Irak délkeleti részén, a Perzsa-öböl északi partján fekvő El-Fao városának kikötőjétől az ország északi részébe, az iraki–török határig fog vezetni. A kikötő déli kibővítése, a második fázis 2020 óta zajlik, 2030-ra tervezett elkészültével a jelenlegi öt kikötőhely harmincra fog nőni.

Az irakiak az olasz PEG vállalatot bízták meg a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével, melyeket 2023 végéig be is mutatnak, sőt, a várhatóan még az éven ki is írják az építési közbeszerzéseket az ország első villamosított vasútvonalához. Az új pályának köszönhetően Törökországon keresztül közvetlen összeköttetések jöhetnek létre az európai vasút- és közúthálózattal – a cél az, hogy bővítsék a kereskedelmet ezekkel az országokkal. Irak tranzitországként a beruházás felgyorsításán dolgozik, mivel tisztában van a délkelettel való kereskedelemben betöltött fontos szerepében rejlő potenciállal.

Törökország már most is fontos tranzitország a keletről nyugatra tartó vasúti áruforgalomban: jelentős szerepet tölt be az Új Selyemút úgynevezett Középső Folyosóján, ahol a Kaszpi-tengeren keresztül jutnak el Kínából nyugati irányba az áruk. Az utóbbi időben egyre több fuvarozó kapcsol be hálózatába olyan törökországi kikötőket, melyek vasúti összeköttetésekkel rendelkeznek.

El-Fao déli kikötőjének elkészültével újabb lehetőségek nyílnak majd meg a délkelet felől érkező áruforgalom előtt: az iráni Bandar-Abbász és az Egyesült Arab Emírségekben található Dzsebel Ali mellett újabb csomópont állna rendelkezésre a régióban az Indiából vagy egyéb országokból érkező szállítmányok számára – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a tervezett iraki vasútvonalak. Kép forrása: iiste.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek